PREVENTIVE Stres jedan od glavnih riziko faktora

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen i u Goraždu

Ova bolest je tihi ubica

Fena
14.11.2018 17:11

Goražde: Dijabetes je tihi ubica

Foto: Arhiv

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen je i u Goraždu. Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, u saradnji s Domom zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” i učenicima Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović”, za građane je organizirao akciju mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine, uz savjete o prevenciji ove bolesti.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo podsjetila je da je tema ovogodišnjeg obilježavanja “Porodica i dijabetes”, čime se želi podići svijest o utjecaju koji ova bolest ima na cijelu porodicu te promovirati uloga porodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

- Na području BPK Goražde imamo 1.300 registriranih dijabetičara i broj oboljelih kontinuirano raste, pa tako i u ovoj godini. Neki građani možda nisu ni svjesni simptoma koje im tijelo šalje i ovo je jedan od načina da ukažemo na rizike, ali i prevenciju – kazala je Bičo.

Istakla je da je prevencija ključna u borbi protiv ove bolesti od koje su oboljeli milioni ljudi i koja je “tihi ubica”.

- Stres, nezdrav način ishrane, smanjena tjelesna aktivnost, gojaznost, genetske predispozicije, sve su to riziko faktori na koje možemo utjecati promjenom stila života i promocijom zdravog načina življenja. To podrazumijeva redovne tjelesne aktivnosti, zdravu i uravnoteženu prehranu i, što je veoma važno, ranu dijagnostiku – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

NA VRH