MANIFESTACIJE

Dan otvorenih vrata u kasarni "Kosova"

Pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH ugostili su učenike završnih razreda srednjih škola

"Kosova": Dan otvorenih vrata. Arhiv

Fena

15.11.2018

Povodom 1. decembra, Dana oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), u kasarni "Kosova" kod Ustikoline danas je upriličen Dan otvorenih vrata.

Pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH ugostili su učenike završnih razreda srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade pukovnik Mirnes Ćosić naglasio je da su OSBiH, iako relativno mlade, partner velikih sila.

- Bez obzira na to što postojimo 13 godina, što je kratak period, mi smo partneri velikih sila i zemalja koje imaju stogodišnju tradiciju postojanja Oružanih snaga. Zajedno s njima smo garant sigurnosti na globalnom nivou. OSBiH su dio i UN misija širom svijeta, NATO misija u Afganistanu i, također, od prošle godine, dio misija vođenih od Evropske unije, poput misije u Centralnoafričkoj republici – kazao je Ćosić.

Dan otvorenih vrata bio je prilika da se mladim ljudima približe Oružane snage sa svih aspekata, uključujući i moguće zaposlenje, u budućnosti.  

- Željeli smo im predstaviti i načine na koje mogu aplicirati za vojnike i oficire, s obzirom na to da postoje dva načina kako mladi mogu postati oficiri, kroz školovanje u inozemstvu, ali i sistem obrazovanja u našim vojnim institucijama, nakon završenog fakulteta. Također smo željeli mlade koji danas nemaju mogućnost da služe vojni rok, koji je ukinut, da kroz taktičko-tehnički zbor upoznamo s našim procedurama i naoružanjem kojim raspolažemo – istakao je Ćosić, uz napomenu da oko 200 pripadnika Oružanih snaga BiH, odnosno 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade, svakodnevno izvršavaju obaveze propisane pravilima službe i planovima obuke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.