GORAŽDE

Bista jedinog delegata ZAVNOBiH-a iz istočne Bosne već godinama se ne obnavlja

Mislim da to nije korektno prema čovjeku koji je dao život za BiH, jer je poginuo na Vražalicama – ističe Živojević

Polaganje cvijeća. Al. B.

Al.B .

25.11.2018

Polaganjem cvijeća na spomen–obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima“, partizanskom groblju i šehidskom mezarju Kolijevke te spomen-obilježje ubijenoj djeci ovog grada, Dan državnosti BiH obilježen je i u ovom dijelu države. 

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde Uzeir Živojević kaže kako danas možda nismo ni svjesni značaja odluka ZAVNOBIH-a, kada su delegati iz svih dijelova zemlje, u ratnim uvjetima, potvrdili državnost BiH.

– U momentu kada su se vodile bitke na ovim prostorima, okupili su se građani iz cijele BiH i nisu imali problema da se dogovore da BiH bude država svih naroda – dodaje Živojević. 

Osim malog broja prisutnih na obilježavanju velikog praznika, o današnjem odnosu prema historijskim odlukama ZAVNOBiH-a svjedoči i stanje spomenika iz NOB-a. Uoči Dana državnosti iz UABNOR-a je upućeno saopćenje u kojem se podsjeća da je, umjesto sanacije, na ruševinama partizanskog spomenika na Hranjenu dograđena hair-česma za borce poginule u posljednjem ratu, te istaknuto da su „i jedni i drugi izginuli za slobodu i državu BIH, ali da ih neznanje tjera jedne protiv drugih“. U blizini spomenika Drinskih mučenica, časnih sestara koje su četnici ubili u Drugom svjetskom ratu, izgrađen je kolektor za kanalizaciju, a uništena bista narodnog heroja Steva Helete, uklonjena ispred sjedišta Gradske uprave, već duže od dvije decenije se ne vraća na svoje mjesto. 

– Mi smo imali jednog učesnika zasjedanja ZAVNOBiH-a iz istočne Bosne, a to je Stevo Heleta. Sada ima čak i prijedloga da se i postolje njegove biste skloni. Mislim da to nije korektno prema čovjeku koji je dao život za BiH, jer je poginuo na Vražalicama – ističe Živojević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.