APEL

Ustikolina, BiH i dijaspora pokazuju humanost i spašavaju život djeteta

Ozbiljniji zdravstveni problemi nastali tokom školovanja

Mirelin poljubac s klinike. Al.B.

Al. B.

26.11.2018

Osmogodišnja Mirela Bećirović iz Ustikoline ostatak života morat će koristiti ventilator pluća, automatski uređaj koji će pomagati disanje, zaključak je ljekara nakon pretraga na Institutu za majku i dijete u Beogradu. Za aparat i potrošni materijal potrebno je oko 20.000 KM. 

Djevojčica koja živi sa nezaposlenim roditeljima, dvije sestre i bratom ovisi od pomoći dobrih ljudi, a njena učiteljica Melika Rašidović danonoćno radi na njenom iniciranju i prikupljanju.

- Na račun za liječenje naše Mirele uplaćeno je više od 11.000 KM. 

Osim građana ovog kantona, ali i cijele BIH i dijaspore, najveći dio uplatila je Općina Foča u FBiH. 

- Imam obećanje da će pomoći i neke goraždanske kompanije tako da sam veoma sretna što se sve odvija na najbolji način. Stupila sam u kontakt s dobavljačem medicinske opreme iz Tuzle, ventilator „Bipap Trilogy“ je naručen i uskoro bi trebao biti tu. Mirelu dalje čeka poseban režim ishrane, kojem je podvrgnuta i u Beogradu, kako bi se olakšalo njeno disanje. Ponosna sam na sve koji su pomogli na bilo koji način i to u veoma kratkom roku. Pokazali smo da smo najbolji ljudi na svijetu – kazala nam je Rašidović.


Podsjetimo, ozbiljniji zdravstveni problemi kod Mirele Bećirović pojavili su se tokom školovanja, a stanje se pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Nakon bezuspješnih pokušaja uspostavljanja tačne dijagnoze i liječenja u BiH prebačena je na Institut za majku i dijete u Beogradu. Porodica Bećirović živi od 116 KM dječijeg doplatka i teško zarađenih radničkih dnevnica Mirelinog oca Amira, demobiliziranog borca koji je radio najteže fizičke poslove kako bi prehranio svoju porodicu.

Za prikupljanje sredstava za liječenje Mirele Bećirović kod Raiffeisen banke otvoren je račun broj 1613000085966596 na ime njene učiteljice Melike Rašidović. Za uplate su potrebni i slijedeći podaci: Beneficiary bank: Raiffeisen bank d.d. BiH, Zmaja od Bosne bb, Sarajevo BiH; SWIFT CODE: RZBABA2S; IBAN CODE: BA391613000085966596

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.