GORAŽDE

Svjetleći jelen Armina Kuduza za radost mališana i ljepšu Novu godinu

Djeca su mi najveća inspiracija i želja da doživim da me dijete povuče za ruku i poželi da prošeta gradom

Atrakcija u gradu na Drini. Avaz

Piše: Al.B

4.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U dvorištu Armina Kuduza traje posljednje dotjerivanje prelijepog svjetlećeg jelena, kojeg ovaj nadareni Goraždanin priprema za postavku u centru grada tokom novogodišnjih praznika. Odlučio je to još prošle godine kada je, gledajući kroz prozor jednog od kafića, shvatio da njegov grad za vrijeme praznika bude, kao i ostalim danima, siromašno i sivo mjesto.

- Djeca su mi najveća inspiracija i želja da doživim da me dijete povuče za ruku i poželi da prošeta gradom. Zato želim da obradujem mališane, da ovaj jelen bude postavljen negdje u gradu i da djeca dođu barem da se slikaju pored njega. Nije mi cilj da privučem pažnju i iznenadio sam se reakcijama sugrađana, ali mislim da ovdje nije toliko u pitanju moje umijeće, već činjenica da nam mnogo toga nedostaje, pa se ljudi raduju i sitnim stvarima – kaže Kuduz.

Za razbijanje sivila u barem jednom kutku grada Arminu su bili potrebni oko 200 metara žice, 700 lampica, bijela plahta i sati strpljenja i volje da obraduje najmlađe. Ističe da Goraždu već godinama nedostaje kreativnosti i da bi se i skromnim sredstvima mnoge stvari mogle promijeniti.

- Goražde je izgubilo svoju dušu, nije ovo grad kojeg pamte njegovi stariji stanovnici. Ne vidim nijedan razlog da bi neko od prolaznika svratio ovdje. Ovdje se kultura davno izgubila, nemamo bazen, uređeno izletište, ne znam zašto ne bismo bili posebni barem u novogodišnjoj noći. Da Novu godinu dočekamo na otvorenom, a ne u nekim kafanama i restoranima. Nije tu potrebno puno novca, već ideja i da se s pripremama krene na vrijeme – ističe Kuduz.

U početku je želio „ubiti“ slobodno vrijeme, voli struju i rad metalom, ali nisu mu strani ni dizajn i uređenje enterijera, o čemu svjedoče zidovi njegovog doma, stepenište, neobične lampe i mnogo drugih stvari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.