GORAŽDE

U četvrtak potpisivanje koalicionog dogovora Građanskog bloka u BPK

Očekivanje da Vlada bude formirana do polovine januara

Građanski blok trenutno ima 13 od 25 poslanika u Skupštini. Al. B.

Al. B.

17.12.2018

Sporazum o uspostavi koalicije u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će potpisan u četvrtak, a osim poslanika ove stranke, novu skupštinsku većinu činit će NBL, SDP, DF, Naša stranka, A-SDA, Goraždanska priča i Nezavisni blok. 

Nova većina, tzv. Građanski blok, trenutno ima 13 od 25 poslanika u Skupštini. Istovremeno, zatraženo je i sazivanje vanredne sjednice Skupštine BPK na kojoj bi bila usvojena odluka o privremenom finansiranju BPK. 

Prema riječima predsjednice Kantonalnog odbora DF-a Edite Velić, nova većina funkcionira i prije zvaničnog potpisivanja sporazuma, a nakon što sudionici i formalno potvrde opredijeljenost za formiranje vlasti bez SDA i Liberalne stranke, očekuju se prijedlozi kandidata za rukovodstvo Skupštine, premijera i ministre u Vladi. 


Velić: Oni koji su kanton doveli na rub kolapsa pokušavaju sabotirati formiranje nove vlasti

– Očekujemo da Vlada bude formirana do polovine januara. Razgovaramo i o personalnim rješenjima, ali još ne bih špekulirala imenima. Definirano je dosta stvari na kojima će svako ministarstvo raditi, a svaki od ministara ponudit će i program. Mislim da će to biti dobra vlada, definitivno puno bolja od ove. Premijer mora biti osoba koja može upravljati svim procesima i morat će se dosta raditi da bi se ovaj kanton izvukao iz kolapsa u koji je doveden – kaže Velić.

Dodaje da oni koji su kanton doveli na rub finansijskog opstanka, „umjesto da se spašavaju od bruke“, pokušavaju sabotirati formiranje nove vlasti. 

– Razni su pritisci na sve poslanike. Različite ucjene, prijetnje, čak i fizička zaustavljanja poslanika na ulici, kao i istupi u medijima u kojima tvrde da oni imaju većinu. Ne žele da prihvate poraz i da shvate da je ovih 13 poslanika zaista čvrsto i da niko od njih neće s njima. Čak ni 12 u njihovom taboru nije sigurno, neki od poslanika se nude novoj većini i nova većina u Skupštini BPK sigurno će brojati više od 13 poslanika – ističe Edita Velić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.