NOVOSTI

U Goraždu otvoren Inovativni trening laboratorij

Osnivanje prvog IT Laba u Goraždu omogućio je Institut za međunarodnu saradnju njemačkog saveza Visokih narodnih škola

U prostorijama Udruženja ALDI u Goraždu. Al. B.

Al. B .

20.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U prostorijama Udruženja ALDI u Goraždu otvoren je Inovativni trening laboratorij, u kojem je prva grupa polaznika već počela stjecati znanja iz oblasti izrade digitalnih proizvoda i usluga.

Osnivanje prvog "IT Laba" u Goraždu omogućio je Institut za međunarodnu saradnju njemačkog saveza Visokih narodnih škola – DVV International, koji predstavlja blizu 900 centara za obrazovanje odraslih, a dio opreme nabavljen je zahvaljujući Ministarstvu obrta i poduzetništva FBiH.

– Mi dugi niz godina u BiH podržavamo razvoj sistema za obrazovanje odraslih i nama je veliko zadovoljstvo što realiziramo projekte i u BPK Goražde. Ovaj kanton je prije tri godine dobio zakon o obrazovanju odraslih i ovo je još jedna od aktivnosti koja doprinosi implementaciji tog zakona – kazao nam je Emir Avdagić, direktor Ureda "DVV Internationala" za BiH.

Bez dodatnog obrazovanja veliki broj nezaposlenih u BiH, posebno onih s nedovoljnim obrazovanjem, ne bi mogao pronaći zaposlenje. S obzirom na to da EU planira do 2020. godine povećati broj IT profesionalaca na 4 posto od ukupnog broja uposlenih, otvaranje centra za edukaciju kadrove iz ove oblasti ima veliki značaj. U BiH trenutno na ovim pozicijama radi samo 3.500 osoba, a ako bi se pratili trendovi EU, u IT sektoru bilo bi otvoreno 32.000 novih radnih mjesta. 

- Ovo su prvi koraci i intenzivno ćemo raditi na opremanju i povećanju broja programa koji će se ovdje raditi. Trenutno radimo na programima za razvijanje web-aplikacija i baza podataka, ali u narednom periodu ćemo raditi i programe soft i biznis vještina koje su potrebne mladim, visokoobrazovanim kadrovima. Uglavnom, cilj nam je okupljati mlade ljude i raditi s njima – pojašnjava direktorica ALDI Meliha Gačanin.

Anela Zorlak je magistar genetike, ali koristi priliku za dodatno usavršavanje i u vještinama s kojim se nije često susretala. 

– Ja bih izdvojila činjenicu koja je i izgrađena u svrhu obrazovanja mladih koji žele da dalje rade, da se razvijaju u sektoru koji nije toliko zastupljen na našem području – kaže Zorlak.

- U komunikacijskom dijelu ove obuke koji je trajao pet dana upoznali smo sebe i svoje vještine koje možemo nadograditi i mislim da će nam ovo pomoći u pronalasku posla - dodaje Merima Imanić, diplomirani pravnik.  

Za učešće u programima obuke "IT Lab", ALDI će objavljivati pozive za prijavu zainteresiranih.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.