GORAŽDE

Priča o hrabrosti i požrtvovanju žena, ali i šansa za razvoj vjerskog turizma

Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se neko u ovom gradu sjetio njihove posvećenosti vjeri i dobru, života i tragične smrti pet časnih sestara koje su prije skoro osam godina proglašene blaženima

Al.B .

21.12.2018

Članovi Vijeća učenika i predstavnici Ministarstva obrazovanja BPK Goražde položili su cvijeće na spomen-obilježje Drinskim mučenicama, časnim sestrama koje su u decembru 1941. godine na zvjerski način pogubili četnici Jezdimira Dangića.

Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se neko u ovom gradu sjetio njihove posvećenosti vjeri i dobru, života i tragične smrti pet časnih sestara koje su prije skoro osam godina, na osnovu dekreta pape Benedikta XVI, pred 20.000 vjernika u sarajevskoj Zetri proglašene blaženima.

- Neko ko je proglašen blaženim u katoličkom svijetu, to je prva stepenica do proglašenja svecem. To nema svaki grad, to ima Goražde. Ne treba to gledati – ja pripadam nekoj drugoj vjeri i sve što nije moje je tuđe. To je naše, goraždansko – kaže Sead Tafro, Goraždanin koji je prije nekoliko godina inicirao postavljanje spomen-ploče Drinskim mučenicama.

Događaj iz decembra 1941. godine Goražde je svrstao na mapu važnih gradova za katolike cijelog svijeta. Časne sestre Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja otete su iz samostana na Palama i četnici su ih sproveli do Goražda. Najstarija, Berchmana, imala je 76 godina i nije mogla izdržati pješačenje. Ostale su zatočene u objekt kasarne, u kojoj je danas škola. Da bi izbjegle zlostavljanje, skočile su sa prozora, u njihovom podnožju dokrajčene noževima i bačene u Drinu.

Od procesa beatifikacije prije sedam godina intenzivirane su posjete hodočasnika iz svijeta, koje Drinu smatraju njihovim grobom a Goražde svetim mjestom. Međutim, lokalna administracija nikada nije izdala dokumentaciju za izgradnju male crkve, pa vjernici dolaze autobusima i kratko se zadržavaju. Ministar obrazovanja BPK jedan je od stanovnika Goražda koji smatra da Drinske mučenice predstavljaju simbol hrabrosti žena, ali i otpora fašizmu.

- Nismo ni svjesni koliko je ovo važna priča o herojstvu žena, ali i za vjerski turizam. Činjenicu da je i zvanično Vatikan Drinske mučenice proglasio blaženima, sigurno možemo puno bolje prezentirati javnosti. Ne možda kao Međugorje, ali Goražde sigurno može biti blizu i mislim da lokalne vlasti puno više mogu uraditi na tome – ističe Žuga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.