GORAŽDE

Mještani Bogušića ne žele u naselju modernu septičku jamu

Dio koji oni zovu taložnik je klasična septička jama i tu će se stvarati razni otrovni plinovi poput metana, ugljendioksida i drugih, kaže mještanin Suvad Prelo, inače inžinjer šumarstva

Prelo pored gradilišta prečistača, čija je izgradnja privremeno obustavljena

A. BAJRAMOVIĆ

24.12.2018

Stanovnici Bogušića kod Goražda peticijom su zatražili obustavljanje izgradnje prečistača za kanalizacione vode, jer prije početka radova nije organizirana javna rasprava, niti su dali saglasnost da velika septička jama bude smještena u neposrednoj blizini njihovih kuća i škole.  

 Utjecaj na okolinu

Ističu kako nisu protiv projekta koji realizira Gradska uprava Goražda, a finansira vlada Češke posredstvom firme „Dekonta“, ali ne u naselju i bez garancije da prečistač neće imati utjecaja na okolinu.

Parcela Suvada Prela graniči sa zemljištem na kojem je započeta gradnja.

– Uradili su projekt koji zovu raznim imenima, kolektor, vještačko močvarište, prečistač, kako bi izbjegli reakciju stanovnika. Ja sam diplomirani inžinjer šumarstva i filtriranje vode kroz tlo odlično poznajem. Dio koji oni zovu taložnik je klasična septička jama i tu će da se stvaraju razni otrovni plinovi poput metana, ugljendioksida i drugih. Sama činjenica da će on biti prekriven daskama, govori da to nije adekvatno zaštićeno – kaže Prelo.

Dodaje da je planirano da se taložnik dva do tri puta godišnje čisti tako što će se to pumpama crpiti i voziti negdje.

- Iz drugog dijela - prečistača voda, svako pet godina će se vaditi pijesak i negdje odvoziti. Možete misliti kad se pet godina tu filtrira voda iz kanalizacije i kad se to otpakuje šta se dešava – navodi Prelo.

Odmah na početku radova mještani su obavijestili Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, a građevinski inspektor je po izlasku na teren naložio obustavljanje radova.

Uprava za inspekcijske poslove je od Ministarstva urbanizma BPK zatražila poništenje odobrenja za građenje, navodeći da je neprihvatljivo lociranje ove vrste objekta na zemljištu koje graniči s parcelama na kojima se nalaze škola i stambeni objekti.

Angažirali advokata

Projektom je predviđeno da sistem koristi oko 80 domaćinstava. Stanovnici Bogušića angažirali su i advokata.

Stav Gradske uprave  

Radovi su počeli u oktobru, a iz Gradske uprave tada je najavljeno da će u izgradnju kolektora biti utrošeno 140.000 KM, a sve radi zaštite vodnog područja rijeke Drine od utjecaja otpadnih voda. Pomoćnik gradonačelnika za urbanizam i prostorno uređenje Enver Adžem kazao nam je da je javna rasprava organizirana u procesu izdavanja okolinske dozvole, da je projekt javno bio izložen te da je svako mogao dostaviti primjedbe.

– Odobrenje za građenje je pravosnažno i mi idemo da radimo, da im očistimo, a ne da im uništimo. Kada se napravi, tad treba pričati hoće li smrdjeti ili neće – poručio je Adžem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.