BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON Dugo najavljivani projekt

Stambenim zbrinjavanjem 320 osoba zatvaraju se kolektivni centri u Goraždu

Predviđena i sanacija postojećeg i izgradnja novog dijela Doma za stare i iznemogle osobe

Al.B.
10.01.2019 13:49

U Goraždu potpisan sporazum o realizaciji projekata vrijednih oko 5,5 miliona maraka

Foto: Al. B.

U Goraždu je potpisan sporazum o realizaciji projekata vrijednih oko 5,5 miliona maraka, kojima će kolektivni centri u BPK Goražde konačno biti zatvoreni. 

Sredstva su osigurana iz kreditnog zaduženja FBiH, a polovinu potrebnog iznosa izdvojit će BPK i Grad Goražde, istaknuto je tokom potpisivanja.  

Prema riječima federalnog ministra za izbjeglice Edina Ramića, dugogodišnji problem bit će riješen izgradnjom 119 stambenih jedinica za 320 korisnika u Goraždu. 

– Ako posmatramo i rješavanje problema u općinama Pale u FBiH i Foča u FBiH, radi se o 218 stambenih jedinica za 574 korisnika i ukupnoj vrijednosti od oko 8,5 miliona eura – dodaje Ramić.

Realizacijom ovog projekta definitivno se gase svi kolektivni centri u Goraždu, precizirao je gradonačelnik Muhamed Ramović. 

– Prije nekoliko dana završili smo jednu zgradu u naselju Rasadnik, a u toku je procedura za još tri iz projekta CEB 2, a s ovim potpisivanjem počinjemo i petu zgradu u Čajničkoj ulici na Splavištu. Bit će sanirana i zgrada Balkan 2, gdje su, također, smještene raseljene osobe – pojašnjava Ramović. 

Projektom je predviđena i sanacija postojećeg i izgradnja novog dijela Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu. 

– S podprojektom vrijednim oko 2 miliona maraka imat ćemo dom s kapacitetom od 80 smještajnih jedinica, sa standardima koji su primjereni zapadnom sistemu. Zato je perspektiva ove ustanove jako obećavajuća – ističe premijer BPK Goražde Emir Oković. 

Iz Kantonalnog ministarstva socijalne politike najavili su i pomoć porodicama koje neće biti u mogućnosti plaćati troškove stanarine i komunalnih usluga u saniranim ili izgrađenim stanovima.

NA VRH