SARADNJA

U Goraždu potpisan sporazum o lokalnom partnerstvu

Avaz

Piše: Al.B

22.1.2019

U Goraždu je svečano potpisan sporazum o partnerstvu za zapošljavanje, koji čine Grad Goražde, Udruženje ALDI, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“, Privredna komora BPK, Udruženje poslodavaca BPK, te kompanije „Bekto Precisa“ i „EMKA Bosnia“.

Partnerstvo za zapošljavanje u BPK Goražde jedno je od 19 u BiH koje, u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“, sa 4 miliona eura finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Direktorica ALDI-ja Meliha Gačanin ističe da je ovo udruženje, u saradnji sa partnerima, do sada realiziralo niz projekata, koji se uglavnom odnose na obrazovanje i upošljavanje te da je ovo formalizacija ranije uspostavljene saradnje. 

- Mi smo jedna od rijetkih zajednica gdje to partnerstvo dobro funkcionira i došao je trenutak da formaliziramo to partnerstvo. Za projekte koji budu otvoreni aplicirat ćemo zajedno s našim partnerima i mogućnost dobijanja sredstava iz tih fondova je puno veća – pojašnjava Gačanin.

Uz certifikate lokalne zajednice, kojima se potvrđuje sigurno okruženje za investitore, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović tvrdi da će projekti kod EU, međunarodnih organizacija i ambasada lakše dobivati podršku ako projekt aplicira više partnera.

- Ja mislim da u narednom periodu, ko god ne bude imao lokalna partnerstva, neće ni doći do projekata. Definitivno, EU, Evropska komisija, sve međunarodne organizacije insistirat će i tražiti da se lokalna partnerstva uspostavljaju – dodaje direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.