MANIFESTACIJE

Dan sjećanja na genocid i godišnjica oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu

Ne postoje dobri i loši narodi i religije, već samo dobri i loši ljudi

Al. B.

25.1.2019

Goražde: Dan sjećanja - Avaz
Goražde: Dan sjećanja - Avaz
Goražde: Dan sjećanja - Avaz
Goražde: Dan sjećanja - Avaz
Goražde: Dan sjećanja - Avaz
+3

Delegacije gradskih i kantonalnih vlasti, SABNOR-a BiH i Udruženja antifašista iz nekoliko bh. gradova položile su cvijeće na spomen-ploču na mostu u centru Goražda, a prisutni su u Drinu bacili 77 ruža u znak sjećanja na žrtve genocida, koji su prije 77 godina nad muslimanskim stanovništvom Podrinja počinile četničke jedinice Draže Mihailovića.

Most koji danas nosi ime Alije Izetbegovića bio je crven od krvi nevinih stanovnika Goražda, nakon što su pokolj započet u decembru 1941. prekinule partizanske jedinice oslobađanjem grada 26. januara 1942.

- Tužan je povod današnjeg okupljanja, a još je tužnije da danas na ovim prostorima, u našem susjedstvu, snage fašizma konstantno jačaju, da se rehabilitiraju zločinci koji su i u onom, i u ovom ratu, počinili mnoge zločine. Pozivam sve patriote i antifašiste da se ujedine protiv sila koje nam osporavaju državni integritet, vrijednosti antifašističke borbe i upućenosti jednih na druge. Ne postoje dobri i loši narodi i religije, već samo dobri i loši ljudi – kazao je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a BiH.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetio je da je na mostu u centru grada ubijeno najmanje 3.000, a u Gornjem Podrinju više od 8.000 civila.

– Da se tada nisu udružile partizanske jedinice i stigle u Goražde, stradalo bi i preostalo stanovništvo. Zato moramo iskazati poštovanje prema svim tim žrtvama – dodao je Ramović.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde Uzeir Živojević ističe da fašizam danas jača i da se takve snage podržavaju od aktuelnih vlasti, jer svakodnevno gledamo kako se slave počinioci genocida i ratnih zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.