GORAŽDE

Nastavnici ne rade ilegalno, ugovori o izvođenju časova definirani zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju

Sastanak održan danas. Avaz

Piše: Al.B

4.2.2019

U Ministarstvu obrazovanja BPK Goražde danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva, direktora svih škola, Pedagoškog zavoda, kao i sindikata. 

Povod je bio tekst u „Avazu“ u kojem smo skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočava oko 50 prosvjetnih radnika, angažiranih na osnovu „ugovora o izvođenju časova nastave (vanjski saradnik)“, s naknadama od 7,5 do 10 KM po jednom održanom satu i bez prava na uplatu doprinosa, te naknada za prijevoz na posao i topli obrok. 

– Uzimajući u obzir da se svake školske godine smanjuje broj učenika, samim tim se smanjuje i potreba za nastavnim kadrom, te su upitne i norme i stalnouposlenim nastavnicima. Samo radi poređenja, u školskoj 2005./2006. godini broj učenika je iznosio 4.223, dok je u školskoj 2018./2019. godini broj učenika 2.757 – saopćeno je sa sastanka.  

Učesnici navode da se Ministarstvo i direktori godinama bave pitanjem viška nastavnog kadra u školama, koji zbog smanjenja broja učenika ostaju bez norme ili dijela norme, a zasnovali su radni odnos na neodređeno vrijeme.

– Broj nastavnika koji su trenutno, na određeni način, tehnološki višak, 35 – navode u saopćenju.

Iako zakon o radu ne poznaje ugovore o djelu, već isključivo one koji su sklopljeni na određeno ili neodređeno vrijeme, predstavnici institucija i obrazovnih ustanova iz BPK tvrde da nije riječ o ilegalnom radu. 

- Mogućnost angažovanja nastavnika po osnovu ugovora o izvođenju časova nastave definisana je zakonom o osnovnom obrazovanju i odgoju, zakonom o srednjem obrazovanju, kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje obrazovanje, pravilima svake škole i pravilnicima o radu škola, tako da navod da nastavnici rade ilegalno nije tačan. Praksa angažovanja nastavnika na ovaj način se provodi već godinama kako bi se prevazišle specifičnosti u obrazovnom procesu – navodi se u saopćenju sa današnjeg sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.