SJEĆANJE

Godišnjica pogibije komandanta Ferida Dizdarevića i saboraca

Drama u kombiniranom minskom polju, tokom izvršenja jednog od najhumanijih vojničkih zadataka, trajala je satima

Al.B.

10.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Članovi porodica, saborci, predstavnici boračkih udruženja, lokalnih i kantonalnih vlasti obilježili su godišnjicu pogibije načelnika štaba i osam pripadnika izviđačko–diverzantske čete 43. drinske udarne brigade ARBiH iz Goražda: Ferida Dizdarevića, Murisa Džananovića, Amira Pašića, Sabahudina Terovića, Salema Omerovića, Nijaza Karovića i Bajra Kostića. 

Oni su 10. februara 1994. poginuli u blizini sela Kusjevrani kod Čajniča, u pokušaju da iz minskog polja izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije poginuli u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja. 

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je mnogo veći broj građana u odnosu na prethodne godine.  

Komandant Ferid Dizdarević, koji je u sve akcije išao prvi u stroju, ni na dužnosti načelnika štaba brigade saborce nije mogao ostaviti 15-tak kilometara iza agresorskih linija. Drama u kombiniranom minskom polju, tokom izvršenja jednog od najhumanijih vojničkih zadataka, trajala je satima, a u akciji izvlačenja poginulih i povrijeđenih kroz duboki snijeg ranjeno je 17 boraca.

Nakon polaganja cvijeća na mezarjima Kolijevke i Glamoč, gdje počivaju rahmetli Dizdarević i njegovi saborci, organizirana je i akademija na kojoj su evocirane uspomene na njihov ratni put.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.