GORAŽDE

Nudžeim Džihanić odustao od mandata, u Dom naroda FBiH ulazi Srbin Mirsad Dizdar

Nudžeim Džihanić. Avaz

Piše: Al.B

14.2.2019

Poslanik Liberalne stranke Nudžeim Džihanić odustaje od mandata u Skupštini BPK Goražde, o čemu je obavijestio Centralnu izbornu komisiju BiH. 

Kaže da je to odluka stranke, jer je BPK do sada imao tri do pet delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

- S obzirom na to da se sad stvorila prilika da, osim šest delegata, imamo i sedmog, jedan od razloga je da se povučem da bismo sa sedam poslanika imali više ruku koje će moći da se bore za naš kanton, kako bi se iznos grant sredstava povećao u odnosu na prethodne četiri godine, ali i za dio sredstava po osnovu projekata koje apliciramo prema federalnim ministarstvima – pojasnio nam je Džihanić te dodao da, u slučaju da Liberalna stranka bude dio vlasti, on očekuje imenovanje na neku od ministarskih pozicija. 

A da će, nakon Nijaza Musića (SDA), Daliborke Milović (LS), Senada Čelja (SBiH), Velemira Tanovića (LS), Edima Fejzića (Goraždanska priča) i Sejada Tatarina (Goraždanska priča), BPK imati i sedmog, a liberali svog trećeg poslanika u Domu naroda, u ovoj stranci su sigurni jer, umjesto Džihanića, u skupštinske klupe treba sjesti Mirsad Dizdar, sljedeći s liste LS po broju osvojenih glasova. 

Dizdar je na izborima osvojio 421 glas, a pošto se izjasnio kao Srbin, on bi se veoma brzo mogao pridružiti svojim stranačkim kolegama jer u Domu naroda Parlamenta FBiH nedostaje delegata srpske nacionalnosti. Tako bi, uz SDP-ovih 6, SNSD-ovih 4, te sa po jednim poslanikom iz SDA i HDZ-a, Liberalna stranka postala bitniji faktor u donošenju odluka nakon konstituiranja klubova naroda u Domu naroda PFBiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.