GORAŽDE

Zbog rasta broja korisnika narkotika u MUP-u BPK formiran Odjel za organizirani kriminal i droge

Avaz

Piše: Al.B

26.2.2019

Zbog povećanja broja korisnika opojnih droga, MUP BPK Goražde pozvao je i ostale institucije da se uključe u suzbijanje pojave koja uzima sve više maha i u ovom dijelu države. 

Prema riječima šefa kabineta komesara policije Emka Rizvanovića, u okviru Ministarstva formiran je poseban Odjel za organizirani kriminal i droge, ali za adekvatnu borbu protiv zloupotrebe i trgovine drogom, potrebna je i saradnja šire zajednice.   

- Na osnovu naših statističkih i operativnih podataka, broj konzumenata opojnih droga u BPK se povećava. Da bismo se adekvatno suprotstavili ovom problemu, mora se uključiti šira društvena zajednica, posebno Ministarstvo za obrazovanje BPK i srednje i osnovne škole. Ključni faktor su roditelji, koji imaju najveću odgovornost, jer oni, pravovremenim reakcijama, savjetima i nadzorom nad svojom djecom, mogu najviše uraditi – kaže Rizvanović.

Elvedin Hubanić, šef Odsjeka za organizirani kriminal i droge MUP-a BPK, kaže da droga u Goražde dolazi iz RS i s područja Kantona Sarajevo, a najprisutniji su marihuana i spid. U 2017. godini registrirano je 31, a u 2018. godini 39 krivičnih djela iz ove oblasti.

- Od ukupno 39 registriranih krivičnih djela 34 su se odnosila na posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, dok je pet krivičnih djela okvalificirano kao neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet. U 2018. upućena su 32 izvještaja Kantonalnom tužilaštvu Goražde protiv 32 osobe, a njih 23 su povratnici u vršenju krivičnih djela. Starosna dob počinilaca je od 21. do 52. godine – kaže Hubanić.

U prva dva mjeseca ove godine Tužilaštvu BPK već je proslijeđeno pet krivičnih prijava protiv pet osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.