PROJEKTI Zahtjevi stanovnika Podhranjena

Izgradnjom brze ceste Goražde - Sarajevo zaobići kuće i imanja od kojih žive

Gradonačelnik Muhamed Ramović tvrdi da mašine stižu i probijanje tunela počinje za desetak dana

Al. B.
25.03.2019 14:02

Stanovnici nekoliko sela u Podhranjenu kod Goražda zatražili su izmjenu projekta buduće brze ceste Goražde - Sarajevo, u dijelu kojim je predviđeno rušenje njihovih kuća i objekata koje obnavljaju dvije i po decenije od rata. Na sastanku s predstavnicima gradskih vlasti i ''Autocesta FBiH'' kazali su da podržavaju izgradnju ceste i spremni su na ustupanje dijelova parcela, ali, ako izgube domove, mnogi neće imati gdje otići.  

- U mom slučaju, radi se o dvije porodične kuće s devet članova. Vratili smo se na zgarište i 25 godina gradimo kuće, prateće objekte, vodu smo doveli, malinjake podigli... Znate kako je danas opstati, živjeti i djecu školovati. Nismo protiv puta, sretan sam zbog toga, ali sam protiv toga da se nešto ruši što ne mora. Nama to ne može niko platiti, ne radi se o novcu, već mi nemamo gdje da idemo – kaže Sejfo Turulja iz sela Rosijevići.

Pred najavljenu eksproprijaciju zemljišta na dionici od Goražda do ulaza u tunel, mještani upozoravaju da postoje alternativne mogućnosti kojima bi se zaobišla privatna imovina, a posebno kuće. 

– Naše selo postoji 200 godina i, ako je ovo zacrtano, onda bi se ono ugasilo. Ako ikako ovi stručnjaci dadnu neko odstupanje da bi barem selo opstalo – kaže Ismet Kamenica, čija je kuća u selu Kamenice, također, planirana za rušenje.

Iako je eksproprijacija zemljišta od Hrenovice ka tunelu okončana, a početak radova na probijanju tunela nedavno ozvaničen, pojedini mještani još ne vjeruju da će Goražde zaista i dobiti dugoobećavanu cestu ka Sarajevu.

– Prije 50 godina išli su stručnjaci s tablama i nekim brojevima, mjerili i postavili neke kocke u zemlju, crvenom bojom ih okalaisali i kažu put ide. Otad do danas ništa. Ja ne vjerujem dok ne počnu – kaže 84-godišnji Osman Garaplija.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović tvrdi da mašine stižu i probijanje tunela počinje za desetak dana te da lokalna vlast mora pratiti dinamiku i riješiti imovinskopravne odnose.

Primjedbe mještana bit će razmotrene u konsultacijama s autorima projekta.

– Može se malo pomjeriti trasa desno ili lijevo, da se što manje ruši. Ljudi ovdje žive, rade, bore se i to treba cijeniti, ali najvažnije je da su svi građani za izgradnju puta. Naredne sedmice pozvat ćemo sve odgovorne da označe svaki milimetar koji je ucrtan da bismo se mogli odrediti prema traženim izmjenama – kazao je Ramović.

Oglasi

Komentari

NA VRH