GRAD NA DRINI

Obilježen dan sjećanja na heroje u policijskim uniformama regije Goražde

Al. B.

5.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Goraždu je obilježen dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH regije Goražde, koji su dali svoje živote za slobodu domovine i opkoljenog grada na Drini.  

- Sama činjenica da je u toku rata kroz redove policije prošlo oko 900 pripadnika i da je u tom periodu poginuo 61 policajac daje nam za pravo da obilježavamo ovaj dan i da se prisjećamo tih ljudi. Činjenica da je lakše i teže ranjeno oko 150 policajaca, također, govori koliki je značaj pripadnika MUP-a u odbrani ovih prostora – kazao je Ševko Hodžić, predsjednik Udruženja veterana policije Goražde.

Delegacije iz BPK Goražde, ali i nekoliko gradova u BiH, položile su cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniteljima Goražda, pripadnicima MUP-a i djeci ubijenoj tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine. Obilježavanju je prisustvovao i bivši ministar MUP-a RBiH Avdo Hebib.

Ovakve godišnjice Vahidi Kaljević ništa ne znače, jer njenog sina Zijada ništa više ne može vratiti. Živjela je u Pašić Kuli kod Rogatice kada je u napadu srpskih snaga ubijen njen suprug. Stigla ga je ukopati u vrtu pored kuće prije nego što je i sama zarobljena i odvedena u logor u rogatičkoj školi, gdje je provela tri mjeseca. Razmijenjena je kod Olova. U posljednjoj godini rata primila je bolnu vijest. 

– Čula sam da je poginuo, da me snaha zvala, to sam usnila. Sutradan čujem, telefon zvoni, Zijad je poginuo. Imao je 31 godinu. Ja sam dijete izgubila i ništa mi ova obilježavanja ne znače – kaže Kaljević.

Za zasluge tokom odbrane Goražda 15 policajaca je odlikovano Zlatnom policijskom značkom, a jedan Ordenom za hrabrost.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.