PROBLEMI

Od 1996. godine nije otvoren nijedan proizvodni pogon

Nedovoljna finansijska podrška od viših nivoa vlasti

Lokalna zajednica na rubu egzistencije

A. BAJRAMOVIĆ

22.4.2019

Finansijska situacija u Općini Foča u FBiH nikad nije bila lošija od dana kada je formirana prije 23 godine. Ova lokalna zajednica u sastavu BPK Goražde nastala je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada su Ustikolina, Cvilin, Pilipovići, Fočanska Jabuka i druga mjesta pripala FBiH.

Postoji problem

- Jedan od glavnih razloga je nedovoljna finansijska podrška od viših nivoa vlasti, od FBiH do BPK, koji ne isplaćuju ni sredstva planirana u budžetu. Ova lokalna zajednica je na rubu egzistencije, jer deficit u 2018. godini iznosi oko 400.000 KM. Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća mi smo kazali da je ovaj prostor reintegriran 1996. godine i da se stanovništvo sa velikom voljom, željom i elanom vratilo svojim kućama. Ali sada postoji problem što se mi postepeno reintegriramo u općine Sarajevskog kantona i ako bi se ovako nastavilo, Dan reintegracije, koji je ujedno i Dan općine, već možda 2022. godine bio bi obilježen tamo, a ovaj prostor će ostati prazan – kaže Zijad Kunovac, načelnik općine.

Dužnost općinskog načelnika obavlja već punih 15 godina, a stanje u općini najvećim dijelom posljedica je vladavine SDA, čiji je član, jer od 1996. do danas na prostoru općine nije otvoren nijedan proizvodni pogon.

Loše stanje

Nema naznaka da će se odnos viših nivoa vlasti promijeniti, a pogotovo obeshrabruje činjenica da ni Vlada BPK još nije formirana. Općinsko vijeće je donijelo zaključak da svoju sjednicu održi u Goraždu, u sali Skupštine BPK, na koju bi bili pozvani svi koji odlučuju o visini izdvajanja prema ovoj općini.

Usvojen je i zaključak da se od Vlade i Skupštine BPK, premijera i ministrice finansija FBiH traži da se malim općinama, kojih ima 15-ak u BiH, poveća procenat u raspodjeli javnih prihoda.



Kunovac: Planirana sredstva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.