GORAŽDE

Počela izgradnja obaloutvrda na Drini, projekt vrijedan 10,5 miliona KM

Fena

24.4.2019

U Goraždu je počela realizacija višemilionskog projekta izgradnje obaloutvrda na rijeci Drini, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici. 

Vrijednost projekta koji podrazumijeva izgradnju obaloutvrde do entitetske linije, odnosno općine Novo Goražde (RS) iznosi oko 10,5 milona KM. 

Sredstva u iznosu od 9 miliona KM osigurala je Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), dok će projekt sa 1,5 miliona KM sufinansirati i Agencija za vodno područje slivova rijeke Save.

Pripremni radovi uklanjanja drveća i zelenila na jednom od najpopularnijih gradskih izletišta "Pod orasima“ izazvali su ogorčenje i osude brojnih građana Goražda, s obzirom na to da će gotovo kompletno izletište biti uništeno. Među njima su i članovi Moto-kluba Goražde, koji godinama održavaju dio izletišta na kojem su izgradili i objekt koji sada moraju ukloniti.

- Više od deceniju mi uređujemo i održavamo dio izletišta koje koriste i drugi građani, ali i brojni turisti iz cijelog svijeta. Bilo je nagovještaja da će se nešto raditi, ali niko nas nije obavijestio šta to podrazumijeva. Uložili smo dosta truda, vremena, sredstava, ali to očito nikome nije bitno. Grad ostaje bez jedinog uređenog izletišta na obali Drine. Imamo obećanja od Gradske uprave da će se nešto pokušati uraditi, pa vidjet ćemo - kaže predsjednik MK Goražde Samir Hendo.

U Gradskoj upravi naglašavaju kako je riječ o višestruko značajnom projektu čijom realizacijom će se osigurati adekvatna zaštita od poplava, posebno naselja koja su 2010. godine doživjela katastrofu.

- Ovo će biti trajno rješenje. Projekt obuhvata dizanje obaloutvrda s lijeve i desne strane, radi se i staza za šetanje u dužini od četiri kilometra, bit će bolje urađene. Nastojat ćemo da pomognemo našem klubu da se i njihov problem riješi, pokušat ćemo da zaštitimo objekte i naselja u blizini Drine tako da ćemo time riješiti problem poplava u Goraždu. Dio koji se trenutno radi označen je kao prioritetan za grad jer ima za cilj sprečavanje poplava, kao i zaštitu građana, imovine i objekata - kaže Enver Adžem, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam i prostorno uređenje.

Dodao je da će se po završetku ovog dijela projekta nastaviti popravke oštećenja obaloutvrde u centralnom dijelu grada te uzvodno prema industrijskoj zoni Vitkovići, a ukupna vrijednost projekta izgradnje obaloutvrda od Novog Goražda (RS) do Vitkovića iznosi oko 30 miliona KM. 

Izvođač radova na izgradnji obaloutvrde na lijevoj obali, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici je goraždanska firma "Okac“, dok će obaloutvrdu na desnoj obali graditi firma "Mibral“ iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.