GORAŽDE Zakazana vanredna sjednica Skupštine

BPK danas dobiva novu Vladu

Jučer donesena odluka o imenovanju Aide Obuće (SDA) za mandatara Vlade

Avaz.ba
26.04.2019 07:22

Vlada BPK Goražde

Foto: Arhiv

Danas bi se trebala održati vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na kojoj bi trebala biti imenovana nova kantonalna vlada, na zahtjev parlamentarne većine, potvrdila je predsjedavajuća Skupštine Edita Velić. Kako tvrdi, jučer je donesena odluka o imenovanju Aide Obuće (SDA) za mandatara Vlade. 

“Odluka je donesena uz konsultacije predsjedavajuće Skupštine i zamjenika iz reda hrvatskog naroda, a potom je mandatar dostavio prijedlog budućeg sastava Vlade BPK. Privremena Komisija za izbor i imenovanje je obavila svoj dio posla i imenovanje Vlade bi se trebalo desiti na vanrednoj sjednici Skupštine, a dnevni red će biti utvrđen na samoj sjednici”, pojasnila je Velić. 

Inače, parlamentarnu većinu u BPK čini sedam stranaka - SDA, NBL, SzBiH, DF, SBB, A-SDA i Nezavisni blok. 

Prema koalicionom sporazumu, SDA će osim premijerke, dobiri i dvije ministarske pozicije. Tako će se na čelu ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose bit će Nataša Danojlić, dok je za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen Eniz Halilović.

Mjesto ministra privrede pripalo je A-SDA i Nezavisnom bloku, a na ovoj poziciji će se naći Mensad Arnaut. Ministar za boračka trebao bi biti Edin Aganović iz Stranke za BiH, dok je za ministricu unutrašnjih poslova predložena Nizama Rišljanin, kadar Goraždanske priče.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) delegirala je budućeg ministra finansija - Šemsu Muslića, a ova stranka za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštitu okoliša predložila je Bojana Krunića.  Za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport predložen je Arman Bešlija iz Demokratske fronte. 

Tagovi

BPK Goražde Vlada
NA VRH