GORAŽDE

Odbačen zahtjev o ocjeni ustavnosti izbora predsjedavajuće i njenog zamjenika

Edita Velić

Al.B.

17.5.2019

Ustavni sud FBiH odbacio je zahtjev bivšeg premijera Bosansko-podrinjskog kantona Emira Okovića za ocjenu ustavnosti odluke o potvrđivanju kandidata za predsjedavajuću i zamjenika Skupštine BPK Goražde, proglasivši se nenadležnima za odlučivanje o njegovom zahtjevu. 

Na zahtjev grupe poslanika, Oković je zahtjev Ustavnom sudu proslijedio 4. marta, nakon nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine BPK na kojoj su za predsjedavajuću Skupštine i zamjenika izabrani Edita Velić (DF) iz bošnjačkog i Edim Fejzić (GP) iz hrvatskog naroda.  

- Zahtjev su podnijeli dio poslanika SDA, poslanici Liberalne stranke, SBiH i dva samostalna poslanika. Stigao nam je odgovor. Ono što se ne može problematizirati je izbor na nastavku konstituirajuće sjednice – kazala nam je Velić.

Od marta do danas u BPK je dogovorena nova većina, u kojoj je kompletan Klub poslanika SDA, koji je tada bio podijeljen. Izglasana je i nova vlada, ali se odluka o njenom potvrđivanju pokušava osporiti procedurom zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba srpskog naroda u Skupštini BPK, koji čine poslanici Liberalne stranke.

– U smislu relevantnih ustavnih odredbi Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH se sastoji od sedam sudija. Vijeće je u ovom trenutku kapacitirano s pet imenovanih sudija, članova Vijeća, od kojih je jedan član Vijeća na dužem bolovanju. Kako je za odlučivanje o prihvatljivosti zahtjeva za zaštitu vitalnih interesa nužan minimalni kvorum od pet sudija članova Vijeća, odnosno konsenzus u odlučivanju od pet glasova, jer se u toj fazi odlučuje dvotrećinskom većinom, zaprimljeni zahtjev ne može biti rješavan dok se ne steknu uvjeti za zasjedanje Vijeća u minimalnom sastavu od pet članova – navodi se u odgovoru iz Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.