LIJEPA VIJEST

U Goraždu otvorena stambena zgrada za 20 porodica

Piše: Al.B

22.5.2019

A. Bajramović

Dvadeset interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica u Goraždu je preuzelo ključeve svojih stanova u objektu u naselju Rasadnik, čija je izgradnja koštala 941.000 KM.

Stambena zgrada izgrađena je kroz državni projekt stambenog zbrinjavanja koji se realizira u okviru Regionalnog stambenog programa.

– Živio sam kao podstanar 15 godina i ovo mi puno znači, jer prvi put u životu rješavam svoje stambeno pitanje. Imam šesteročlanu porodicu, a ja i supruga smo nezaposleni – kazao je Hasan Pašović, koji je, u ime 20 porodica, zahvalio donatorima.

Regionаlni stambeni program realizira se na području BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a finansiraju ga SAD, EU, Njemačka, Norveška, Italija, Švicarska, Danska, Turska i druge zemlje donatori.

- Krov nad glavom nije jedina obaveza države, već i održiv povratak i mi se nadamo da će korisnici ovih stanova, kroz zapošljavanje i na druge načine, zaokružiti svoj život u Goraždu. Oni svoj smiraj nalaze nakon 20 i više godina – istakla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Kroz višegodišnji program bit će zbrinuto 14.000 osoba iz BiH te još 60.000 iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović očekuje odobravanje još jednog sličnog projekta te izgradnju slične zgrade najavljuje na istoj lokaciji da bi se sa 2020. godinom zatvorila četiri kolektivna centra u ovom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.