GORAŽDE

Sjećanjem na heroja NOB-a sačuvati tekovine antifašističke borbe BiH i Bošnjaka

Al. B

12.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na godišnjicu njegove smrti delegacija Goraždanskog muftijstva i Medžlisa IZ Foča posjetila je grob Nurije Pozderca na Dragoš-sedlu iznad Tjentišta te odala počast jednom od najistaknutijih članova partizanskog pokreta iz BiH i heroju NOB-a. 

Uređene su mermerna grobnica i spomen-ploče na mjestu gdje je Pozderac preminuo 12. juna 1943. godine od posljedica ranjavanja tokom Bitke na Sutjesci. 

- Tradiciju posjeta Dragoš-sedlu oživjeli smo prije četiri godine sa željom da sačuvamo sjećanja na Nuriju Pozderca, ali i tekovine antifašističke borbe naroda BiH, a posebno Bošnjaka – kazao nam je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

U međuvremenu su objavljene tri knjige koje govore o ulozi Bošnjaka u NOB-u. Jednu od njih, „Muslimani u Drugom svjetskom ratu“, napisao je britanski historičar Marko Atilla Hoare.

- Prvi put, bez ustaško–četničke mitologije, na akademski objektivan način, potvrđen je značaj podrške Bošnjaka partizanskom pokretu, ali i činjenica da bez BiH i Bošnjaka ne bi bilo ni pobjede u Drugom svjetskom ratu. Puno toga bit će jasnije kada Marko Atilla Hoare bude promovirao knjigu u ulici Draže Mihailovića u Rudom. Ovih dana štampamo knjigu Safeta Bandžovića „Historija NOB-a i KPJ“, a iz štampe je izašla i knjiga „Rezolucija muslimanskih intelektualaca iz 1941. godine“, kada su Bošnjaci bili jedini nepokoreni narod u kontinentalnoj Evropi – ističe Pitić.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. godine u Cazinu. Pred početak Drugog svjetskog rata izabran je za poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Kasnije je odbio poziciju u vladi NDH i priključio se partizanima. Na zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću izabran je za potpredsjednika Izvršnog odbora. Posthumno je odlikovan Ordenom narodnog oslobođenja. Zbog spašavanja grupe Jevreja iz transporta ka Jasenovcu, Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta “Yad Vashem“ 2012. godine Nuriji i njegovoj supruzi Devleti, dodijelila je medalju Pravednik među narodima i Povelju časti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.