GORAŽDE

Sabir Šalaka: Ako mi neko ne pomogne, zamutit ću Drinu!

Nemam prihoda, nemam hrane, a živim u ruševini, među miševima. Volio bih da nisam obolio pa da spavam pod bukvom, kaže Šalaka

Šalaka: Obolio od karcinoma. Avaz

A. BAJRAMOVIĆ

28.6.2019

Teško oboljeli demobilisani pripadnik 1. drinske udarne brigade ARBiH Sabir Šalaka, koji već nekoliko godina živi u ruševnoj kući u selu Kosače kod Goražda, odlučio se i na posljednji, očajnički korak, te pred zgradom Vlade BPK Goražde zatražio da mu neko konačno pomogne. Kaže da gradske vlasti i Centar za socijalni rad nisu imali sluha za njegove probleme, poziva da neko reagira ili će, u protivnom, skratiti sebi muke koje traju otkako više nije u mogućnosti da radi.

- Molim sve dobre ljude u Goraždu koji mogu da mi pomognu. Nemam prihoda, nemam hrane, a živim u ruševini, među miševima. Volio bih da nisam obolio pa da spavam pod bukvom. Ja sam željan da se najedem. Jutros kupio paštetu, a kod kuće dvije kile brašna – priča Sabir Šalaka.

Do smrti supruge 2015. godine živio je u Sarajevu. Podstanarsku kiriju plaćao je radeći teške građevinske poslove. Prije četiri godine vratio se u ruševnu kuću u Kosačama.

Živi u ruševnoj kući u selu Kosače. Avaz

Obolio je od karcinoma prostate, prije dvadesetak dana ljekari su sanirali zatajenje oba bubrega, ali u uvjetima u kojima živi ničemu se dobrom ne može nadati.

- Ovog puta, budu li okrenuli glavu od mene, ja ću Drinu zamutiti. Prije mjesec dana sam pješice od bolnice do kantona, pa stanem na mostu i gledam u rijeku. Pa bolje mi je minut baciti se i završiti ovu patnju. Vazda sam bio borac, radnik dobar, svaki privatnik se otimao za mene. Nikad mrava zgazio nisam, tuđe voćke otkinuo nisam, a šta ću, dospio sam do ovoga. Imam 52 godine i moram se boriti da bar malo produžim život, a kako da to uradim ako mi ovaj grad i dobri ljudi ne pomognu – dodaje Šalaka.

Jednokratna pomoć i paket s hranom

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović kazao je da je Šalaka prošle sedmice ostvario pravo na jednokratnu novčanu pomoć i da će dobiti paket s hranom, ali da njegov stambeni problem u ovoj godini BPK nije u mogućnosti da riješi, jer Ministarstvo nema sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.