TAKMIČENJA

Sa starim Fićom u klasi „turist“ prvi stigli do cilja

U ekipnoj konkurenciji članovi AMK „Goražde“ bili su četvrti među 18 klubova

Popović i Šošo: Ljubitelji automobila se željeli slikati pored Fiće. Avaz

Piše: Al. BAJRAMOVIĆ

10.7.2019

Sa starim automobilima koji su svakodnevno u saobraćaju članovi Auto–moto kluba „Goražde“ na Tjentištu su proteklog vikenda ostvarili dobre rezultate. Na autoreliju u organizaciji Auto-moto saveza RS i 49 auto-moto društava Amer Popović osvojio je prvo mjesto u klasu „turist“, dok je Emrah Šošo u klasi „sprint“ sa već prepoznatljivim Fićom bio treći.

U ekipnoj konkurenciji članovi AMK „Goražde“ bili su četvrti među 18 klubova.

Krivi smjer

- Ovaj reli ima tradiciju već 50 godina i poznat je i u bivšoj Jugoslaviji. Ostvarili smo zapažen rezultat. Nakon prvog dana u svojoj klasi bio sam 4., a drugi dan sam bio prvi. To je disciplina koja traži veliku koncentraciju i vještinu. Mala greška na poligonu, krivi smjer donosi diskvalifikaciju – kazao nam je Popović, koji već 15 godina učestvuje u ovakvim manifestacijama.

Član kluba Muaz Šošo ističe kako je veliki uspjeh, sa automobilima starim 35-40 i njegovim „Fićom“ koji proslavlja 50. rođendan, postići dobar rezultat među profesionalcima.

Lijepe uspomene

– Ove godine smo se „sklonili“ negdje u stranu, ali opet su ljubitelji automobila željeli da se sa Fićom slikaju, da sjednu u njega, a pogotovo starije kolege koje za ovaj automobil vežu lijepe uspomene – kaže Šošo.

AMK Goražde ima nekoliko stotina članova, ali samo nekolicina njih nastupa na takmičenjima. Nastup na najmasovnijoj manifestaciji ovog tipa u BiH pomogao je klub donacijom goriva, te ostali donatori na način na koji su mogli.

Karakterističan zvuk

Fićo je automobil koji se ne proizvodi već decenijama, pa zbog toga i plijeni pažnju na smotrama i takmičenjima na kojima se pojavi. Zastava 750, u narodu poznata kao Fićo, nekada je bila jedno od najprisutnijih automobila na cestama bivše Jugoslavije, a danas predstavlja vrijedan raritet i vraća sjećanja na, prema mnogima, sretnija vremena. Šošin oldtajmer proizveden je 1971. godine.

- Gdje god sam došao, nikakve negativne priče za nju nema. Ljudi su išli s njom na odmore, po petero u autu, puna galerija, pa i prikolica, ali sve je izdržala. I danas se po svom karakterističnom zvuku pozna izdaleka – ističe Šošo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.