ZDRAVSTVO Sindikat uposlenih BPK Goražde upozorava vlast

I goraždanski zdravstveni radnici nezadovoljni, zaprijetili protestima

Vlada se nije odazvala na naše zahtjeve, rekao predsjednik Sindikata Emir Baščelija

Al.B / Avaz.ba

S današnjeg pressa

Foto: Avaz


Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde pozvao je Kantonalnu vladu na početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za radnike uposlene u zdravstvu, upozoravajući da su, ako se to ne desi, Sindikatu na raspolaganju sve zakonom predviđene mjere, uključujući i organiziranje štrajka i podnošenje tužbi.  

- Povod ovoj konferenciji za novinare je neodazivanje Vlade BPK na naše zahtjeve da sjednemo i počnemo pregovore oko granskog kolektivnog ugovora. Ovo je običan press, a vidjeli ste da je sala puna bila da ni igla više nije mogla da stane, jer su radnici apsolutno nezadovoljni ovim odnosom ove vlade, posebno Ministarstva prema nama – kazao nam je predsjednik Sindikata Emir Baščelija.

On navodi da je dosadašnji granski kolektivni ugovor istekao i da istječe rok za početak pregovora o novom, a da Vlada ne odgovara na pozive Nezavisnog strukovnog sindikata.

- S druge strane, Vlada je, maltene, inkognito radila s drugim sindikatom i s njima su uspjeli da sklope i potpišu granski kolektivni ugovor, dok nas jednostavno nisu ni čuli. Prinuđeni smo da na ovaj način pozovemo Vladu da sjednemo za pregovarački sto, da ne bi ispaštali ni naši pacijenti, ni uposlenici – kaže Baščelija.

Dodaje da bi članovi Sindikata koji predvodi bili zadovoljni povećanjem koeficijenata za obračun plaća za 0,4, što je predviđeno granskim kolektivnim ugovorom sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije.

- U našem kolektivnom ugovoru, koji je istekao, stoji da sve ono što dobije onaj sindikat, treba da dobije i ovaj i mi se toga držimo i nećemo ništa ni više ni manje. Podržavamo potpisivanje tog ugovora, ali tražimo ista prava i za nas, jer kasa je jedna, zajednička i na ovaj način ova vlada je napravila da je jednom djetetu dala, a drugom nije – ističe Emir Baščelija.

Više o temi Goražde

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na