BPK GORAŽDE

U velikim dugovima, a kupuju Passat od 87.000 KM?!

Najveća primjedba Ureda za reviziju odnosi se na knjiženje kredita MMF-a iz 2009. godine, čija otplata još nije ni počela

Zgrada Vlade BPK: Budžetski deficit iznosi oko 7,4 miliona. A. Bajramović

A. Bajramović

25.10.2019

Ukupne obaveze BPK Goražde, koje uključuju budžetski deficit, kreditna zaduženja i ostale dugove, iznose blizu 20 miliona KM. Kantonalni ministar finansija Mirsad Agović navodi da se trenutno izmiruju obaveze koje su u vrhu prioriteta po zakonu o izvršenju budžeta.


Potpisan ugovor

- Budžetski deficit iznosi oko 7,4 miliona, kreditno zaduženje kod MMF-a s kamatama 9,4 miliona, kredit kod Razvojne banke oko milion KM, a s namjenskih računa u ranijem periodu potrošeno je 1.150.000 maraka i ta sredstva moraju biti vraćena – pojasnio je Agović.

Agović: Vratiti sredstva. A. Bajramović

Zbog nereda u budžetu Ured za reviziju institucija BPK Goražde dao je mišljenje s rezervom. Najveća primjedba odnosi se na knjiženje kredita MMF-a iz 2009., čija otplata ni deset godina kasnije nije ni počela.

- Kanton se zadužio tim sredstvima, a nikad do danas nije vraćen nijedan fening. U ugovorima koje su predstavnici ovog kantona potpisali postoji mogućnost da FBiH umanjuje prihode ovog kantona za taj iznos i to je opasnost za ovaj kanton. Mi ćemo morati aktivnom politikom prema Ministarstvu finansija i Vladi FBiH raditi da izvršimo reprogram tih obaveza – ističe Agović.

Delić: Moglo i jeftinije. A. Bajramović

Ovdašnjoj javnosti uglavnom je poznato da je BPK Goražde u teškoj finansijskoj situaciji, pa je odluka Vlade BPK da kupi Passat Quattro i za njega izdvoji 87.000 KM izazvala lavinu komentara.

- Mi još nismo isplatili podsticaje u poljoprivredi za prošlu godinu, a kupujemo vozilo od 87.000 maraka. Je li se moglo uzeti neko jeftinije, za 40.000 maraka, a da ostatak potrošimo na stipendiranje studenata, socijalna davanja ili pomoć borcima – kaže Ibrahim Delić, poslanik Naše strane u Skupštini BPK Goražde.

Sekretar Vlade BPK Emir Sijerčić pojašnjava da Vlada BPK raspolaže samo jednim vozilom koje je ispravno i koje se može poslati na službeni put.

Postoji potreba

- Drugo vozilo koje imamo u takvoj je fazi da će se teško moći i registrirati, tako da su Vlada i sve druge službe ostale na jednom vozilu. Putovanja u Sarajevo skoro da su svakodnevna, što se tiče ministara, službi, uprava i direkcija i vrlo teško je to sve opslužiti jednim vozilom.  Potreba zaista postoji i mislim da je ova kupovina pred zimski period bila opravdana – kaže Sijerčić.


Ugrožene isplate

Iz budžeta BPK trenutno se isplaćuju plaće i doprinosi, vraća dio dugova bankama i kredita, ispunjavaju se obaveze prema boračkoj populaciji i socijalno ugroženima. Ostale isplate ugrožene su ogromnim dugovanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.