GORAŽDE

Zatvaranjem SOS vrtića ostajemo bez nade

Djeca s poteškoćama u razvoju koriste resursnu sobu u sklopu ove ustanove

Vrtić bi trebao raditi do kraja godine. A. Bajramović

Al. B.

31.10.2019

Na najavu da će dječiji vrtić SOS Kinderdorf u Goraždu sa 31. decembrom ove godine prestati s radom, reagirali su i roditelji djece s poteškoćama u razvoju koja koriste resursnu sobu u sklopu ove ustanove.

Prema riječima Emira Korde, oca šestogodišnjeg dječaka s autizmom, različite programe edukacije u resursnoj sobi prolazi ukupno 23 djece.

Korda: Dobri rezultati. A. Bajramović

- To je ustvari centar za edukaciju djece sa smetnjama u rastu i razvoju i on postoji već četiri godine. Imali smo različitih problema, nemamo defektologa i logopeda, a, ako SOS vrtić bude zatvoren, onda ćemo potpuno ostati bez tog prostora. Zato se priključujem apelu roditelja ostale djece upisane u SOS vrtić - kaže Korda.

Uz pomoć edukatorice Amine Tanjo, djeca napreduju, a dvoje njih, dodaje Korda, već je upisano u vrtiće.

- I moje je dijete postiglo dobre rezultate, zna i obavlja samovoljno svoje potrebe. Kad su doktori u Sarajevu rekli da dijete ima autizam, bilo nam je veoma teško, ali su nam istovremeno dali nadu da upravo kroz edukaciju dijete može biti osposobljeno za normalan život. Mnoga takva djeca, nažalost uglavnom u drugim zemljama, usavršila su se u pojedinim oblastima, pa igraju fudbal, slikaju i rade druge stvari - dodaje Korda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.