GORAŽDE

Skuplji prijevoz nego za ostale građane

Naprimjer, karta Goražde - Vitkovići za „obične“ putnike košta 3 marke, a za učenike 4,5 KM

Bešlija: Primjena zakona. Al. Bajramović

Piše: Al. B.

3.11.2019

Usluge prijevoza učenici u BPK Goražde plaćaju više nego ostali građani. Sa oko 450.000 maraka godišnje ovi troškove za osnovce u potpunosti se plaćaju iz kantonalnog budžeta, dok cijene autobuskih karata za srednjoškolce, zavisno od udaljenosti od škole, Vlada BPK subvencionira sa 50 do 70 posto.    

- Ovdje se radi o diskriminaciji prema učenicima. Oštećeni su roditelji koji moraju plaćati taj prijevoz. Naprimjer, povratna karta Goražde - Vitkovići za „obične“ putnike košta 3 marke, a za učenike 4,5 KM. Zar ne bi učenici trebali plaćati manje ili biti potpuno oslobođeni plaćanja prijevoza - kaže Ibrahim Delić, poslanik Naše stranke koji najavljuje da će odgovore zatražiti i iza skupštinske govornice.


Delić: Oštećeni roditelji. Al. Bajramović

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija kaže da je Vlada upoznata s ovim problemom i da je on posljedica primjene Zakona o javnim nabavkama, na osnovu kojeg se bira najpovoljniji ponuđač na tenderu.

- Uskoro se trebaju raspisati tenderi za prijevoz učenika, pošto ugovori koje je sklopila prethodna vlada istječu. Komisija je tada odabrala najpovoljnijeg ponuđača, koji, izgleda, i nije najpovoljniji. Ako je cijena tri marke, onda ni za učenike ne smije biti viša. Učenici trebaju biti posebna kategorija, pa čak i prijevoznici trebaju dati subvenciju - ističe Bešlija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.