GORAŽDE

Konačno rješenje na čekanju

U vrtiću 23 djece s poteškoćama u razvoju koristi usluge resursne sobe

S današnjeg sastanka u Gradskoj upravi. A. Bajramović

Al. B.

4.11.2019


Konačan prijedlog SOS Dječijih sela u BiH, ali i odgovor gradskih vlasti u vezi  sa sudbinu SOS vrtića u Goraždu, trebali bi biti poznati za desetak dana. Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika SOS Dječijih sela u BiH s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem i saradnicima te premijerkom BPK Aidom Obućom i ministrima u Vladi.

Dva zaključka

Ramović je podsjetio da je ugovor s organizacijom ''SOS Kinderdorf'' potpisan prije 20 godina te da je zemljište za izgradnju vrtića ovoj organizaciji ustupljeno na period od 99 godina. Nakon odluke da sa 31. decembrom ove godine SOS vrtić prestaje s radom, Goraždu je najprije ponuđeno preuzimanje imovine i uposlenih, što je Gradsko vijeće i prihvatilo, da bi kasnije takav sporazum bio ograničen na narednih deset godina.

- Danas su donesena dva zaključka. Prvi je da SOS još jedanput sagleda sve mogućnosti da se primijeni ugovor o potpunom preuzimanju svega i drugi da oni nama u roku od deset dana ponude ugovor koji je za njih prihvatljiv - kazao je Ramović.

Nacionalna direktorica SOS Dječijih sela u BiH Mirela Gruenther-Đečević pojašnjava da je zatvaranje vrtića uslijedilo nakon odluke da se SOS vrati svojoj strateškoj orijentaciji - staranju o djeci bez roditeljske brige i pomoć porodicama u kojima se nalaze djeca.

Gorući problem

U vrtiću trenutno boravi 55 djece, a 23 s poteškoćama u razvoju koristi usluge resursne sobe, čiji rad finansira Vlada BPK.

Predsjednica Vijeća roditelja djece iz SOS vrtića Amela Škamo-Žerić kazala nam je da očekuje zvaničnu informaciju s današnjeg sastanka, te da će se nakon toga odlučiti o daljnjim koracima. Ranije su isticali da žele da vrtić preuzme Grad Goražde, te da će, u slučaju da se to ne desi ili im se ponude neadekvatna rješenja, organizirati mirnu protestnu šetnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.