AKTUELNO Noćni pohod na Grebak

Goraždani čuvaju sjećanja na "Put spasa"

Prošli smo šumskim stazama koje su na nekim dijelovima bile pokrivene snijegom visine tridesetak centimetara, kažu Goraždani

Al. B. / Avaz.ba
23.12.2019 12:32

Noćni pohod na Grebak

Foto: Al. B.

Neformalna grupa građana, ljubitelja prirode koju čine uglavnom bivši članovi Gorske službe spašavanja, prošla je stazama koje su ratnih 1993. i 1994. godine predstavljali put spasa za hiljade stanovnika opkoljenog Goražda

Noćnim pohodom ka Grepku, brdu u čijem je podnožju, u blizini sela Dragomilići, bila smještena logistička baza sa hranom, municijom i lijekovima, grupa Goraždana nastavlja čuvati sjećanja na vrijeme neopisivih patnji, ali i hrabrosti, ponosa i slave.

 – Prošli smo šumskim stazama koje su na nekim dijelovima bile pokrivene snijegom visine tridesetak centimetara, dok je temperatura padala i do minus 8 stepeni. Grebak ne smijemo zaboraviti – kazali su nam. 

Hiljade stanovnika opkoljenog Goražda tokom rata je prolazilo između linija agresora, kroz minska polja, zasjede, visok snijeg i po velikim hladnoćama, pješačilo ka Grebku, kako bi na leđima donijelo ono što je bilo neophodno za preživljavanje i odbranu. Prolazili su kroz neopisive patnje, ginuli, bili ranjavani ili umirali od smrzavanja, ali na predaju nisu ni pomišljali.

 

Tagovi

Grebak Goražde
NA VRH