GORAŽDE

Kuće i stanovi se prazne, trend odlaska najbolje primijete poštari

To su oni koji su otišli tokom i nakon rata, a u međuvremenu su ispunili uvjete za dobivanje državljanstva druge zemlje, uglavnom njemačkog ili austrijskog

Jusufović: Komšije čuvaju stanove pa navečer pale svjetlo. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

25.12.2019

Nedavni odgovor na jedno od vijećničkih pitanja u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona Goražde da je samo u ovoj godini prebivalište u BPK odjavilo 330 stanovnika, da je istovremeno umrlo 217 osoba, a rođeno samo 126 djece, izazvao je buru reakcija građana. Goražde je grad koji se velikom brzinom gasi, a Gradsko vijeće najavilo je tim povodom tematsku sjednicu, na koju će biti pozvani i članovi Vlade i Skupštine Kantona.

No, prema pojašnjenjima koja smo dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde, radi se o 330 građana koje je Goražde izgubilo mnogo ranije, koji su otišli tokom i nakon rata, a u međuvremenu su ispunili uvjete za dobivanje državljanstva zemlje domaćina, koja ne dopušta dvojno posjedovanje. Uglavnom su to Njemačka i Austrija.


Ozbiljna analiza

- Bez ozbiljnije analize, ne možemo znati koliko nas nedostaje u BPK. U ovom trenutku stvarnu sliku niko nema – kazali su nam u MUP-u BPK Goražde.

Da se kuće i stanovi postepeno prazne, primijete i komšije, a u kantonu u kojem nijedna institucija nema precizne podatke, trend odlaska najbolje primijete poštari.

Ešef Jusufović u “BH Pošti” radi duže od 30 godina. Godinama pokriva isti rejon, od naselja 1. maj do Trga branilaca grada.

- Torbu složim u pošti, ne moram kasnije ni pogledati u nju, a tvoje ću pismo naći. Sretnem čovjeka i znam da u 300, 400 ili 500 pošiljki koje nosim, imam pismo za njega. Iskustvo. Kad isplatim penziju nekom čovjeku, sutra ću ti reći u kojim sam mu je apoenima dao. Velika je odgovornost na poštaru, jer nije sve ni u parama. Nekad nosiš pošiljke i dokumente koji su mnogo vredniji – dodaje Jusufović.

Slaže se s konstatacijom da poštari danas najbolje znaju koliko nas nedostaje, ali i gdje ko živi i kako.


Ostaju stariji

- Nekad sam imao više od 500, a sad oko 360 penzionera u rejonu. Umire narod. Na mom terenu sigurno je 70 stanova prazno. Imate slučajeve da komšije čuvaju stanove pa navečer pale svjetlo i vi mislite da tu neko živi. Fali nas mnogo. Ja znam svaka vrata. Prvi maj je poluprazan, velike zgrade u Sinan-paše Sijerčića isto, u Šukrije Kukavice ostalo je malo starijih… Omladina više ne može, ode, traži posao. Znam ja unaprijed, pričaju mi da će ići, a donosim im i te papire koji im trebaju. I sela raseliše, sve ode u gradove. Mnogo je siromašnih i bolesnih o kojima se niko ne brine – ističe Jusufović.


Ostvarivanje prava

Među 330 odjavljenih osoba su i oni koji su otišli u neki drugi bh. grad. Među njima su i građani koji su imali prijavljeno prebivalište u Goraždu, a žive kod rodbine u Srbiji i Crnoj Gori, gdje im je odjava preduvjet za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.