USTIKOLINA

Pobjednik Nijaz Šahinović iz Visokog

Važno je sačuvati tradiciju, kaže Dreca

Učestvovali ribolovci iz nekoliko općina. A. Bajramović

Piše: Al. B.

30.12.2019

Nijaz Šahinović iz Visokog pobjednik je memorijalnog takmičenja „Halil Sofradžija – Ustikolina 2019“, koje je održano u Ustikolini. Takmičenje se održava svake godine u znak sjećanja na čuvenog ribolovca Sofradžiju, koji je u januaru davne 1938. godine na Dragojevića buku kod Ustikoline ulovio kapitalni primjerak mladice težak 58 kilograma, što je do sada najveći primjerak ove plemenite vrste ribe.

Prema riječima Sulejmana Drece iz SRD „Halil Sofradžija“ iz Ustikoline, osim domaćina, u takmičenju su učestvovali i ribolovci iz Foče, Goražda, Sarajeva, Visokog, Ilidže...

Fotografija iz 1938. godine. Arhiv

- Vodostaj Drine nije nam odgovarao, ali važno je sačuvati sjećanje i nastaviti tradiciju. Bez obzira na to koliko skromna bila, ova manifestacija, kao i druge aktivnosti ribolovaca, mogla bi postati zanimljiv dio turističke ponude ovog kraja, jer sve ove aktivnosti organiziramo na jedinom preostalom dijelu slobodnog toka rijeke Drine, koji još nije zarobljen hidroelektranama i vještačkim akumulacijama – kazao nam je Dreca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.