FOČA

Apel vladama BPK i FBiH da reagiraju i spriječe moguće obolijevanje od kancera

Izgradnjom deponije ne bi bili ugroženi samo stanovnici Filipovića nego i Ustikoline, Cvilina i drugih mjesta, kaže Raščić

Određena lokacija od magistralnog puta Foča - Goražde udaljena 1,7 kilometara. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

14.1.2020

Predsjedavajući Općinskog vijeća Foča u FBiH Muhidin Raščić uputio je kantonalnim i federalnim organima apel da u saradnji s Vladom RS zaustave planove o izgradnji deponije smeća u selu Filipovići, u neposrednoj blizini administrativne crte između općina Foča (RS) i Foča u FBiH.

Kaže da su vijećnici dobili informaciju iz susjedne općine Foča da je riječ o savremenoj deponiji smeća.


Tri predložene

- Ja još nisam vidio savremenu deponiju u BiH, a to što se planira na samoj je granici dvije općine. Izgradnjom deponije ne bi bili ugroženi samo stanovnici Filipovića nego i Ustikoline, Cvilina i drugih mjesta, a svi znamo da je općina Foča među najvećim u BiH i ima mnogo pogodnijih lokacija za takvo nešto. Zato bih apelovao na Vladu BPK, ali i Vladu FBiH, da u saradnji s Vladom RS to zaustave. U jednoj maloj Ustikolini je 2017. bilo šest oboljelih od karcinoma, 2018. godine čak 16, a kada bi se još to uradilo, statistika bi bila mnogo gora – ističe Raščić.

Raščić: Gora statistika. Avaz

Općinska komisija u Foči obišla je 15 lokacija, odbornicima u Skupštini općine predložila tri, a oni su krajem jula odlučili da nova deponija smeća za ovu općinu bude građena u Filipovićima, na lokaciji koja je od magistralnog puta Foča - Goražde udaljena 1,7 kilometara.


Skuplji odvoz

Sadašnjoj deponiji u Rječici istekao je rok, a načelnik Radisav Mašić tada je naglasio da bi regionalna deponija u Rogatici, predviđena strategijom o upravljanju otpadom u RS, bila preskupa.

–  Prema toj strategiji, Foča je zajedno sa još 14 opština regije pripala regionalnoj deponiji u Rogatici. Ta lokacija poskupila bi odvoz smeća po domaćinstvu sa sadašnjih 7,5 na 53,55 KM – naveo je Mašić.


Pribaviti pokazatelje

U izjavi za Fenu, načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac kazao je da u blizini lokacije predviđene za gradnju živi uglavnom bošnjačko stanovništvo, da od te općine nije tražena nikakva saglasnost te da je za „deponiju pred našim vratima“ saznao iz medija.

- Mišljenja smo da i dalje treba insistirati na regionalnoj deponiji i na takav način objediniti sve lokalne zajednice u ovoj regiji. Oni su izrazili želju da formiraju jednu deponiju koja bi bila blizu naše općine i iznad sela i koja bi, zbog sagorijevanja i otpadnih voda, sigurno ugrožavala život stanovnika. Insistirat ćemo da Općina Foča mora pribaviti adekvatne pokazatelje da neće ugroziti nijednog stanovnika – naveo je Kunovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.