GORAŽDE

Prodaju subotom ne sprečavaju ni inspektori ni vlasnik

Poljoprivrednici nisu u sukobu sa zakonom

Ne naplaćuje se zakup pijačnih tezgi. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

22.1.2020

Gradska tržnica u Goraždu, koja je u novembru prošle godine zapečaćena u akciji Porezne uprave FBiH, još ne radi, ali poljoprivredni proizvođači nesmetano izlažu svoje proizvode subotom, kada je u Goraždu pijačni dan. 

Poljoprivrednici nisu u sukobu sa zakonom pa ih u tome ne sprečavaju ni vlasnik ni porezni inspektori.

Neizdavanje računa

- Zbog utvrđenih nepravilnosti, jer porezni obveznik nije evidentirao promet putem fiskalnog računa te je zaposlio radnika koji nije bio prijavljen u jedinstveni sistem, inspektori su zabranili rad firmi “Baustil” Sarajevo, koja je vlasnik tržnice, ali su omogućili poljoprivrednim proizvođačima da mogu ostvarivati prihod prodajom svojih proizvoda. 

Porezni obveznik ni do danas nije otklonio nepravilnosti, poljoprivrednici nesmetano izlažu svoje proizvode, ali im porezni obveznik ne može naplaćivati uslugu zakupa pijačnih tezgi – kazao nam je Haris Delizaimović, rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda i pomoćnik direktora Porezne uprave FBiH.


Delizaimović: Uputio poziv građanima. A. Bajramović

O odluci inspektora, prema svemu sudeći, odlučivat će i nadležni sud. Zbog ovakve situacije, ali i činjenice da je jedina tržnica u gradu u funkciji samo subotom, te da se radi o privatnom vlasništvu kojem se u svakom momentu može promijeniti namjena, zahtjev poljoprivrednika Goražda da dobiju lokaciju na kojoj će moći raditi svaki dan sve je aktuelniji.

Delizaimović je pozvao građane da prijave sve slučajeve u kojima sumnjaju u kršenje zakonskih odredbi, uz zagarantiranu diskreciju. Na raspolaganju im je besplatni broj 080 020 333.

Provjera prijava

 – Svi korisnici usluga bilo koje vrste mogu to učiniti ako znaju da neko od članova njihove porodice ili oni sami obavljaju rad nacrno kod bilo kojeg poslodavca, ako se ne izdaju fiskalni računi. PUFBiH je u prošloj godini zaprimila je 4.450 prijava građana. Sve su provjerene i u oko 30 posto slučajeva se pokazale opravdanima  – dodaje Delizaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.