GORAŽDE

Generalni štrajk počinje 5. februara

Svih 260 radnika jednoglasno potvrdilo spremnost na ovaj potez

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu BPK Goražde. Al. B.

Piše: Al. B. / Avaz.ba

27.1.2020

Generalni štrajk uposlenih u zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde počinje u srijedu, 5. februara, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Da su pregovori s Vladom BPK Goražde propali, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde saopćio je prije sedam dana, kada je istaknuto da je svih 260 radnika jednoglasno potvrdilo spremnost da stupi u generalni štrajk, ali i da tužbama pokuša ostvariti svoja prava.


Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu BPK Goražde. Al. B.

Sindikat traži potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s povećanjem koeficijenata za obračun plaća za 0,4 i ne pristaje na povećanje od 0,1, koliko je ponudila Kantonalna vlada. U Sindikatu ističu da je Vlada u septembru prošle godine novi kolektivni ugovor potpisala sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije te insistiraju da se i njima omoguće ista prava, jer timove zdravstvene zaštite čine i doktori, i medicinske sestre, i spremačice.

Odmah po najavi generalnog štrajka iz Ministarstva zdravstva predstavnike Sindikata pozvali su na novi sastanak koji bi se trebao održati sutra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.