GORAŽDE

Budući prerađivači plastike na praksi u “Prevent Components”

Većina učenika se po prvi put susreće sa mašinama koje će koristiti nakon što okončaju školovanje

Najbitnije da su učenici zadovolji i da uče. A. Bajramović

Piše: Al. B / Avaz.ba

12.2.2020

Učenici koji se u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” u Goraždu obrazuju za zanimanje prerađivač plastičnih masa, praktični dio obrazovanja obavljaju u kompaniji “Prevent Components” u Vitkovićima. 

To je rezultat saradnje ove kompanije, domaćih institucija i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekt „IDEAL - Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u BiH“. 

Osim podrške mentora, učenici imaju osiguranu naknadu za obavljanje praktične nastave, topli obrok i prijevoz. 

U jednoj od tri Preventove kompanije u Goraždu, većina učenika se po prvi put susreće sa mašinama koje će koristiti nakon što okončaju školovanje. 

Ena Spahović pojašnjava kako još nisu prošli sve faze obrade plastike, ali su se upoznali sa radom u mjernoj sobi, gdje se provjeravaju dimenzije komponenti za automobilsku industriju. 

- Praksa mi je važna, jer velika je razlika učiti o nečemu i vidjeti kako se to radi u praksi – kaže Spahović.

Najbitnije da su učenici zadovolji i da uče. A. Bajramović

- Radim za mašinom, pregledavam komade jesu li dobro urađeni. Drago mi je što su ovdje kolege prijatne, ako nešto ne znaš objasne ti i pomognu. Nadam se da će se ovdje i zaposliti – kaže učenik Dušan Lorić.

Saradnik za ljudske resurse u “Prevent Components” Nejra Bašić pojašnjava da projekt podrazumijeva saradnju međunarodnog partnera – GIZ-a, Ministarstva obrazovanja BPK i kompanija.

– Ovo je prva generacija učenika koji se u SSS “Džemal Bijedić” obrazuju za zanimanje plastičar. Projekt je izuzetno važan, pogotovo za nas, jer mi sada imamo učenike koji uče po planu i programu koji je prilagođen našim potrebama. Formalno obrazovanje ne znači ništa, ako to ne znamo primijeniti u praksi. Moj prijedlog je da privatni sektor u što većoj mjeri prihvati obuku učenika, jer to je jedna od mogućnosti da oni u praksi vide šta ih čeka i pronalaze li se u tome. Preporuka je da se i za druga zanimanja kroz Ministarstva obrazovanja kreiraju novi standardi prema potrebama privatnog sektora – dodaje Bašić.

Iako se učenicima unaprijed nudi posao, hoće li se odlučiti za rad u nekoj od bh fabrika ili svoja znanja ponuditi nekoj od evropskih država ovisi i od iznosa plaće koju budu mogli zaraditi.

Mašine na kojima uče đaci. A. Bajramović

Nastavak projekta

BPK Goražde prilagodio je svoje nastavne planove potrebama učenika, ali i kompanija koje na kraju njihovog obrazovanja žele dobiti kvalificiranog radnika. Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” iz Goražda jedina je u BiH koja nudi školovanje za zanimanje prerađivača plastike. Svemu je prethodila inicijativa proizvođača, koji su prepoznali opasnost da jednog dana na tržištu neće imati radne snage, ali i duža procedura prilagođavanja propisa. 

- Mi smo se kroz projekat obavezali da svima koji budu išli na ovu praksu, a ovdje je cijelo jedno odjeljenje, ponudimo posao i to je, po meni, najmanji problem. Raduje me što smo osigurali atmosferu da se ovaj projekat nastavi i nakon prestanka podrške GIZ-a – ističe Seid Fijuljanin, direktor “Hastor Fondacije”, koja koordinira projektom IDEAL.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.