GORAŽDE

„Tišina“ o čovjeku koji razmišlja, a ne smije da govori

Pokušavam knjigu vratiti na mjesto koje joj pripada, kaže Kovač-Devlić

Kovač-Delić: Kažu da je hrabrost danas pisati. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

26.2.2020

Kroz „Tišinu“, profesorica bosanskog jezika iz Goražda progovorila je o „običnim“ ljudima u surovoj svakodnevici, pokazavši da uvriježeno mišljenje kako knjigu više niko ne čita, ipak nije tačno.

Promijeniti svijest

– Ja na mojim promocijama ne predstavljam samo roman „Tišina“ nego i književnost općenito. Pokušavam knjigu vratiti na mjesto koje joj pripada. Šokiralo me što mi je toliko ljudi iz svijeta književnosti čestitalo na hrabrosti. Na početku nisam shvatala, ali kažu da je hrabrost danas pisati, javno progovoriti o određenim temama i pokušati promijeniti svijest našeg društva – kaže Kovač-Devlić.

S promocije pred goraždanskom publikom. A. Bajramović

Devlić je pisala poeziju, prozu, pripovijetke, osvajala nagrade koje joj nikad nisu bile cilj.

Nakon promocija u Goraždu, Mostaru i rodnoj Jablanici, slijede i u Konjicu, Sarajevu, Travniku i Bosanskoj krajini. Kaže da je, osim posla u školi, sebe mogla poštedjeti putovanja i knjigu prepustiti knjižarama, ali promocijama svoj roman, ali i knjigu, nastoji useliti u što više domova.


Nada u bolje

– „Tišina“ je psihološki roman koji govori o odrastanju, duhovnom sazrijevanju običnog čovjeka i govori o svemu onome o čemu razmišlja a ne smije da govori. Koliko god da je teška, jer govori o ovom vremenu u kojem živimo, „Tišina“ nudi i neku nadu. Nadu da to bolje ipak negdje postoji, samo se moramo boriti da ga dosegnemo – kaže  Kovač-Devlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.