USPJESI

U ekipi najboljih mladih fizičara

Do sada osvojila brojne nagrade na takmičenjima

Oni će predstavljati BiH na olimpijadi iz fizike. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

9.3.2020

Učenica Richmond Park koledža iz Sarajeva, Goraždanka Sara Medina Šehović predstavljat će našu zemlju na Evropskoj olimpijadi mladih fizičara, koja će se početkom juna održati u rumunskom gradu Satu Mare. 

Plasman na veliko takmičenje Sara je izborila na izbornom takmičenju za BiH, koje je nedavno održano na Prirodno–matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Šehović: Odmara se uz učenje. Avaz

- To takmičenje se razlikuje od Međunarodne olimpijade po obliku i načinu rješavanja zadataka. Zadaci su kratki, ne zahtijevaju teške i duge matematičke proračune, već ideju i mnogo su zanimljiviji. Izborno takmičenje u Sarajevu sastojalo se iz teoretskog i eksperimentalnog dijela. Učestvovali su učenici iz svih dijelova BiH. Ja sam osvojila treće mjesto, a prvih pet učenika prolazi na Evropsku olimpijadu. Plasirale su se i moje kolege Sergej Krčmar, Marko Vučić, Jovan Potrebić i Milica Sladaković – kaže Šehović.

Poznata je po brojnim nagradama na takmičenjima iz fizike, ali i informatike, engleskog i njemačkog jezika, ali i onim muzičkim. Učenje je način na koji se najčešće odmara.

- Planiram da školovanje nastavim na Mašinskom fakultetu – ističe Šehović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.