BPK

U Goraždu nemaju nijedan respirator za teško oboljele!

U ovim trenucima najgore su dezinformacije, kaže dr. Balijagić

Dr. Balijagić i Kamenica: Za srednje teške oblike imamo izolatorije. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

21.3.2020

Nakon što su na području BPK registrirana tri slučaja zaraze koronavirusom, Kantonalna bolnica Goražde mobilizirala je sve raspoložive resurse, a sa specijalizacije i edukacije povučena su i tri ljekara i šest medicinskih sestara. Na raspolaganje su se stavili i penzionirani doktori, koji će biti uključeni u sistem u slučaju potrebe.

Ispred objekta postavljen je šator za trijažu pacijenata, koji će ubrzo, s obzirom na najavljeni pad temperatura, zamijeniti metalni kontejner.

Formirani timovi

- Izvršili smo preraspodjelu radnog vremena i formirali timove koji rade po 24 sata – kazao nam je dr. Fahrudin Balijagić, zamjenik direkora KB Goražde za medicinska pitanja.  

U toku je nabavka dodatne opreme, lijekova i ostalih sredstava, jer ova zdravstvena ustanova ne posjeduje respirator za zbrinjavanje teže oboljelih pacijenata.

Postavljen šator za trijažu pacijenata. A. Bajramović

- U ovim trenucima najgore su dezinformacije. Mi smo to više puta govorili, da Kantonalna bolnica ima samo jedan respirator, koji se koristi u intenzivnoj hirurškoj njezi. On se koristi za pacijente koji su operisani, za žene koje se porađaju, u slučaju da im treba potpora za disanje. Koristi se za zdravu populaciju i on se ne bi mogao koristiti za osobe zaražene koronavirusom. Dakle, bolnica nema respirator za liječenje teško ugroženih pacijenata – ističe Balijagić.

Direktorica bolnice Nermina Kamenica kaže da je, u saradnji s Vladom i Štabom civilne zaštite BPK, u toku nabavka nekoliko respiratora, pokretnog rendgenskog aparata i sanitetskog vozila.

Osigurali sanitet

- Za srednje teške oblike imamo izolatorije. Pri bolnici je formiran jedan, a u mjesnim zajednicama Goražde 4 i Hubjeri imamo dva punkta. Krizni štab odobrio je sredstva za nabavku lijekova, simptomatske terapije, C-vitamina i antivirostatika za te objekte – kaže Kamenica.

- Za eventualno životno ugrožene pacijente neophodan je respirator, a kako ga u Goraždu nema, takvi pacijenti će biti upućivani u KCUS. Osigurali smo sanitet koji će voziti samo takve pacijente prema Kliničkom centru – dodaje Balijagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.