GORAŽDE

Ne žele „kineski zid“ na obali Drine

Zatražili da se obustavi gradnja obaloutvrde

Okupio se dio stanovnika iz Luke. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

28.4.2020

Stanovnici goraždanskog naselja Luka zatražili su da radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini, u blizini njihovih kuća, budu obustavljeni dok se sa nadležnim organima ne dogovori rješenje prihvatljivo za sve.


Uskraćeno pravo

- Danima posmatramo kako se zid gradi i zaklanja nam pogled na rijeku Drinu. Čekali smo da nam neko od predstavnika vlasti objasni zašto nam se uskraćuje pravo da uživamo u pogledu na rijeku pored koje živimo. Pošto smo zbog ovog vanrednog stanja bili uskraćeni da reagiramo, a vidimo da izvođači nastavljaju graditi bez obzira na ovu situaciju oko korone odlučili smo da se oglasimo i zatražimo da se hitno zaustavi nastavak gradnje zida – kaže Senka Dedović, predstavnica građana Luke.

Dedović: Odlučili smo da se oglasimo. A. Bajramović

Protiv izgradnje zida, kojeg ovdašnja javnost već naziva kineskim, najavljeno je potpisivanje peticije, u kojoj će učestvovati i ostali stanovnici Goražda.

Hamed Dragolj u Luci živi već 35 godina i neshvatljivim smatra ovakve postupke.

Onemogućen pogled na rijeku. A. Bajramović

– Gledati u beton pored rijeke Drine je nezamislivo. Mi smo pored Drine ostali zbog nje same, pa i u vrijeme kada pored nje nije bilo lako i lijepo. U slučaju rasta nivoa vode u ovo naselje će ući podzemne vode, pa se zbog ovog zida neće moći vratiti u korito i u našim kućama će se zadržati mjesecima – kaže Dragolj.

Mirsad Kadrić ističe da je i do sada odnos gradskih vlasti prema stanovnicima ovog naselja bio maćehinski, jer decenijama žive pored objekta “šljunkare”, guše se u prašini jer cesta kroz naselje se ne spira, a niz je problema i na kanalizacionoj mreži.

Izgrađen nekoliko metara visok zid. A. Bajramović

– Tražimo da se ova ulica pere barem jednom sedmično, a što se tiče obaloutvrda, niko od stanovnika projekt nije vidio, niti je bilo ko iz opštine ili mjesne zajednice došao da nas nešto pita. Ako sada ne dođu mi ćemo stati i zaustaviti radove. Imamo valjda i mi neko pravo!? Ili nemamo, da idemo svi odavde, pa da dođu neki novi koji vole betone – dodaje Kadrić.

Kreditna sredstva

Izgradnja obaloutvrda na Drini finansira se iz kredita Svjetske banke u iznosu od oko 10 miliona KM. Projekat je iniciran nakon velike poplave, koja je 2010. godine nanijela velike štete pojedinim dijelovima grada. Iz Gradske uprave su kazali da su kompletnu proceduru vezanu za projekt provodili Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Svjetska banka. Istovremeno je zatraženo i dodatnih 20 miliona KM za nastavak izgradnje obaloutvrda kroz sami centar grada, uzvodno od Luke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.