GORAŽDE

Po prestanku stanja nesreće, plaće ministara i poslanika rastu za deset posto

Sa Skupštine BPK. A. Bajramović

Piše: Al.B / Avaz.ba

21.5.2020

Izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama poslanika i funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor potvrđuje Skupština BPK Goražde, usvojenim na sjednici Kantonalne skupštine, predviđeno je smanjenje plaća i funkcionera u BPK za deset posto. 

Sredstva prikupljena na ovaj način bit će usmjerena na poseban kod Ministarstva privrede i služit će za pomoć privrednim subjektima za prevazilaženje posljedica pandemije. Međutim, ova odluka samo na prvi pogled predstavlja znak dobre volje poslanika i ministara da sa realnim sektorom podijele teret krize.

Posljednjim izmjenama zakona poništena je odluka iz 2014. godine kada je, zbog velikih protesta građana u više bh gradova, Skupština smanjila plaće poslanika i funkcionera za deset posto. Tako će sada poslanicima i ministrima plaće ostati umanjene za isti iznos, ali samo do prestanka stanja nesreće u FBiH. Nakon toga bi u svojim novčanicima trebali imati iznose koji su za deset posto veći nego u proteklih šest godina.

Edita Velić. A. Bajramović

- Na klupe smo dobili samo tekst članova koji se mijenjaju, a tekst zakona nije nam ni dostavljen. Tek sam poslije saznala da će se u slučaju poslanika umanjenje odnositi na paušal, a ne na platu. Mislim da je nečasno zloupotrijebiti situaciju sa korona virusom, da se plate vrate na nivo iz 2014. godine i partnerima u koaliciji sam rekla da nam to nije potrebno. Mislim da većina poslanika nije ni shvatila šta je u pitanju – kazala nam je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Poslanik Ernest Imamović (SDP) kaže da jedan broj poslanika nije ni imao u vidu odluku iz 2014. godine, koju su usvojile kolege iz prethodnog mandata, te da je pošteno glasao za izmjene zakona pokazujući solidarnost sa privrednicima.

– Mi smo, kao opozicija, glasali za racionalan prijedlog da se u toku korona virusa uplaćuje 10 posto od plate, jer da nismo to bi bilo komentarisano na različite načine. Već na narednoj sjednici predložićemo izmjenu da se nakon prestanka korona virusa plate ne povećavaju – kazao nam je Imamović.

Obrtnici nezadovoljni

Dok se u skupštinskim klupama i vladinim stolicama očigledno razmišljalo o povećanju ličnih prihoda, Obrtnička komora BPK nezadovoljna je mjerama vlade. 

Predsjednik komore Ahmed Popović kaže da će subvencijama sa kantonalnog nivoa biti obuhvaćeni samo obrtnici kojima je naredbama CZ bio zabranjen rad, odnosno 17 posto od ukupno 280 članova komore.  

Ahmed Popović. A. Bajramović

- Mi smo izigrani od vlasti. Trebali smo odjaviti obrte odmah na početku pandemije. Ovo što rade je odraz morala, jer sprovode samo ono što je u njihovom interesu. Svakodnevno na budžet upošljavaju podobne, a pripremili su i povećanje plata – kaže Popović. 


Poslodavci čekaju pomoć

Niz mjera predlagalo je i Udruženje poslodavaca BPK, ali neke od najvažnijih vlada nije uvažila. 

– Federalni korona zakon predvidio je uplatu doprinosa na minimalnu plaću, što nije dovoljno. Bio je dogovor da se radi na donošenju kantonalnih korona zakona, koji će predvidjeti isplatu neto plata i drugih vidova pomoći. Znamo da su budžeti u krizi, pogotovo naš kantonalni, ali nadamo se da će se iznaći način da se pomogne privrednim subjektima, kako onima čiji je rad zabranjen naredbama Civilne zaštite, tako i ostalima kojima je bilo ugroženo poslovanje – kazao nam je sekretar Udruženja, Adnan Bukva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.