PROTEST

Adžem: Goražde više neće biti grad na Drini, već grad okovan obaloutvrdama

Jedinstven stav građana Luke, kojeg podržava i većina stanovnika Goražda, je da se izgrađeni dio zida treba ukloniti, ali naši zahtjevi se uglavnom ignorišu

Živi zid u Goraždu. A. Bajramović

Piše: Al. Bajramović / Avaz.ba

28.5.2020

Okupljanje građana naselja Luka, peticija Goraždana sa zahtjevom da se obustave radovi, sastanak sa predstavnicima institucija i preduzeća uključenih u projekat, pa ni formiranje „živog zida“ na obali Drine nisu bili dovoljni ni da se pokuša pronaći kompromis i zaustavi izgradnja višemetarskog betonskog zida u naselju Luka. 

Dok se radovi nastavljaju stanovnici Luke navode da neće dopustiti da ih realizatori projekta izgradnje obaloutvrda zauvijek odvoje od rijeke pored koje su odrastali, a koju sada ne mogu ni vidjeti.  

- Jedinstven stav građana Luke, kojeg podržava i većina stanovnika Goražda, je da se izgrađeni dio zida treba ukloniti, ali naši zahtjevi se uglavnom ignorišu. Umjesto da nam dokazuju da je sve po zakonu, očekujemo da institucije konačno počnu tražiti rješenje koje će biti prihvatljivo i za građane. Ako se to ne desi mi ćemo svoju borbu nastaviti svim zakonskim sredstvima, a krajnji korak je i podizanje tužbi protiv svih koji su prekršili zakon i ugrozili naša prava – kazao nam je Mirsad Kadrić, predstavnik građana Luke.


Dževad Adžem. A. Bajramović

Izgradnja obaloutvrda na Drini je projekat koji se finansira kreditom Svjetske banke, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Radovi od Mosta žrtava genocida u Srebrenici do administrativne granice sa Općinom Novo Goražde u RS koštat će oko 10,5 miliona KM. Mnogi ističu kako ovo više nije borba samo stanovnika naselja Luka, jer je izgradnja obaloutvrda planirana i uzvodno od Mosta žrtava genocida, kroz centar Goražda, za što je Grad Goražde već zatražio dodatnih 20 miliona KM. 

- Ovo je borba ili kapitulacija, jer ljepota življenja u Goraždu korespondira sa rijekom Drinom. Ono što smo odbranili u periodu agresije platili smo životima. Bitku koja se odvija u miru, u procesu namještenih javnih nabavki a sve pod opravdanjem zaštite ljudi, ćemo izgleda izgubiti. Ovim projektom izgradnje obaloutvrda napadnuto je samo Goražde, kao prostor na kojem su ljudi odlučili da žive i da cijenu slobode plate životima – kaže Dževad Adžem (DF), jedini predstavnik BPK u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


Grad na Drini

On dodaje da je ogorčen na dio stanovništva koji ne shvata da se ne radi samo o dijelu obale u naselju Luka, već da slijedi nastavak izgradnje, ako se nešto ne poduzme.

- Goraždani će, umjesto da uživaju u ljepotama rijeke, imati neprirodnu, vještačku fortifikacijsku prepreku i to više neće biti grad na Drini, nego grad okovan obaloutvrdama. Bez masovnosti i bez ikakvog ličnog suprotstavljanja načelniku, vijeću i ostalima, Goraždani neće položiti veliku maturu u miru. U pitanju je odbrana vizuelnog izgleda grada, a borba može rezultirati uspjehom samo ako svi rijeku Drinu doživljavamo kao prirodno bogatstvo s kojim raspolaže ovaj grad – ističe Adžem.

On je inicirao sastanak sa federalnim ministrom Šemsudinom Dedićem, kojem će prisustvovati i predstavnici ogorčenih građana. Bit će prezentirana kompletna dokumentacija, te utvrđeno je li cijeli postupak vođen zakonito i transparentno, ali bez obzira na ishod, Adžem obećava da će uputiti inicijativu da se izgradnja obaloutvrda zaustavi do pronalaska alternativnog rješenja s kojim će biti zadovoljni i građani.

Kršenja zakona

Nezadovoljni građani ističu da nikada nisu bili u prilici da saznaju na koji način se planira graditi „zid plača“, kako ga nazivaju. Upozoravaju da je tokom pripreme projekta i same izgradnje prekršen Zakon o vodama u FBIH jer je odobrenje za građenje izdala Gradska uprava, iako je vodotok Drine u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Agencije za vodno područje Save. 

Prekršeno je i niz drugih zakonskih akata, te narušena homogenost i heterogenost naselja, degradiran pejzaž, narušeno je pravo na pogled, nesmetan pristup rijeci Drini, dugogodišnji način urbanog življenja, te izvršeno obezvrijeđivanje imovine građana.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.