GORAŽDE Raste broj otkaza

Za tri mjeseca bez posla ostalo 334 ljudi

Negativan trend se nastavlja

Al. B. / Avaz.ba
15.06.2020 17:33
  • Bezdrob: Ostvarivanje prava
    Bezdrob: Ostvarivanje prava Foto: A. Bajramović

U periodu od 17. marta do 15. juna na području BPK Goražde 334 osobe ostale su bez posla. Samo u prvih 12 dana juna otpušteno je 40 radnika, što je u jednom od najmanjih kantona alarm za uzbunu. Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje BPK Aide Bezdrob, uglavnom se radi o radnicima iz proizvodnje, uz manji broj osoba iz javnog sektora kojima je istekao ugovor ili su završile pripravnički staž.

Iznos sredstava

 Procentualno gledano, imamo povećanje broja nezaposlenih, u poređenju s periodom prije pandemije koronavirusa, za 3,2 posto. S obzirom na to da veliki broj radnika u našem kantonu ima ugovore na određeno vrijeme, kod većine prijavljenih su istekli. Samim povećanjem priliva nezaposlenih na evidenciju automatski raste i iznos sredstava potrebnih za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti, koju trenutno koristi 266 osoba – kaže Bezdrob.

Usvojene mjere

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, negativan trend bit će nastavljen, jer veće kompanije u BPK oslonjene su na izvoz, na koji su utjecale mjere usvojene zbog pandemije u većini zemalja.

U istom periodu na posao je primljeno ili vraćeno 230 radnika, uglavnom kod poslodavaca koji su u periodu stanja nesreće obustavili rad, a u toku je konkurs u firmi “Ginex”, koja želi uposliti 24 radnika.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK trenutno su 3.363 osobe, među kojima su 278 visokoobrazovanih, 969 sa srednjom stručnom spremom, 987 kvalificiranih i 1.083 nekvalificirane osobe.

NA VRH