PROBLEMI S VODOSNABDIJEVANJEM U GORAŽDU

Suhe cijevi i na 30 stepeni

Sve su glasniji prijedlozi za proteste

Piše: Al. B. / Avaz.ba

5.7.2020

Česti kvarovi na cjevovodu. Avaz

Dok broj zaraženih i osoba u izolaciji ponovo raste, veći dio dana Goraždani su bez vode. Tako je često u danima vikenda, ramazana, praznika. Najčešći odgovor koji daju nadležni u Javnom komunalnom preduzeću “6. mart” je da je došlo do pucanja cijevi ili se radi na zamjeni dotrajalih. Najkritičnija tačka je tzv. potisni cjevovod od Fabrike vode u Vitkovićima do Goražda. Tako je i posljednja najava glasila da će, zbog rekonstrukcije “potisnog cjevovoda”, građani biti bez vode do okončanja radova.

Goraždani su najprije zbijali šale na vlastiti račun, ali na temperaturama višim od 30 stepeni snage za to ponestaje. Neodgovornost, bahatost, nesposobnost, komentari su koji se mogu pročitati na društvenim mrežama, a upućeni su odgovornima u komunalnom preduzeću i Gradskoj upravi. Sve su glasniji i prijedlozi da se protestima reagira na uskraćivanje vode, kao osnovnog ljudskog prava, te da se pobuna građana zbog izgradnje betonskih obaloutvrda pretvori u šire proteste zbog ukupne situacije u gradu s neriješenim životnim pitanjima poput vodosnabdijevanja.

Traži se i reakcija Tužilaštva BPK Goražde, jer Goražde je prije dvadesetak godina uložilo oko 3,7 miliona dolara u izgradnju cjevovoda. Kvalitet cijevi, međutim, takav je da ne mogu izdržati pritisak te dolazi do čestih pucanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.