DAN MLADIH U GORAŽDU

Sve je više onih koji napuštaju grad i državu

Događaj je organiziran pod simboličnim nazivom „A gdje ti ideš?“

Žele skrenuti pažnju na odlazak. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

12.8.2020

Performansom u Omladinskoj ulici u Goraždu, ali i još šest bh. gradova Udruženje dramskih umjetnika „ALT Teatar“ iz Sarajeva obilježilo je Međunarodni dan mladih. Događaj je organiziran pod simboličnim nazivom „A gdje ti ideš?“, kako bi se skrenula pažnja na trend odlaska mladih iz manjih bh. gradova, ali i van države.

- I mi se pitamo gdje to idu mladi, gdje žele da idu, gdje žele da idu ovo društvo i ova država. A mladi odlaze zbog nedostatka prilika u svojim lokalnim zajednicama, nemogućnosti zapošljavanja u svojoj struci… Ja znam iz ličnog iskustva da je od 27 učenika iz razreda moje generacije više od pola ostalo u Sarajevu nakon studija. Ne žele da se vrate, čak ni u Sarajevu ne rade u svojoj struci, ali zbog boljeg kvaliteta života, više kulturnih i društvenih sadržaja ostaju tamo - kazao nam je Aldin Džananović, koordinator projekta.

Mladima treba pružiti šansu. A. Bajramović

Dodaje da je jedini način da se aktuelni trendovi promijene to da mladi preuzmu sudbinu u svoje ruke, da ne očekuju da će to učiniti neko drugi i da se sami izbore za ono što im nedostaje.

Povodom Međunarodnog dana mladih Ministarstvo za obrazovanje, mlade, kulturu i sport BPK organiziralo je i tribinu na otvorenom „Mladi pitaju“, a održan je i susret povodom osnivanja Omladinskog kulturnog centra u Goraždu.

Volonterski servis mladih, u saradnji s organizacijom “World Vision”, upriličio je i izložbu likovnih radova djece do 12 godina o temi „Solidarnost u vrijeme pandemije u Goraždu“. Najboljim mladim autorima uručene su nagrade. Na ranije raspisani konkurs stigla su 43 rada, a svi učesnici dobili su zahvalnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.