USVOJILI ODLUKU

“Zlatna plaketa Goražda” doktorici Medini Bičo, Džo Sako počasni građanin

Priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim građanima dr. Bičo će biti dodijeljena zbog ogromnih zasluga u suzbijanju širenja epidemije korona virusa, jer je od proglašenja pandemije na globalnom nivou već mjesecima danonoćno posvećena borbi sa COVID-om 1

Sa sjednice Gradskog vijeća. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

9.9.2020

Jedini epidemiolog u BPK Medina Bičo, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnja je dobitnica Zlatne plakete Grada Goražda

Priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim građanima dr. Bičo će biti dodijeljena zbog ogromnih zasluga u suzbijanju širenja epidemije korona virusa, jer je od proglašenja pandemije na globalnom nivou već mjesecima danonoćno posvećena borbi sa COVID-om 19. Prema odluci Gradskog vijeća, za počasnog građanina Goražda proglašen je Džo Sako (Joe Sacco), američki umjetnik. Sako je autor stripa “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992. – 1995.”, kroz koji je opisao život u opkoljenom Goraždu u kojem je tokom rata boravio. 

Povelja humanosti dodjeljuje se Ekremu Ušanoviću, inicijatoru formiranja udruženja u njemačkom Mettmanu, koje je radilo na unaprjeđenju prijateljstva sa Goraždem i BiH. Ušanović je pomogao u zbrinjavanju velikog broja bh izbjeglica u Njemačkoj, organizirao pošiljke humanitarne pomoći za BiH, te radio na jačanju veza Goražda i Mettmana nakon rata i opremanju goraždanskih škola.

Medina Bičo. A. Bajramović

Titula Prijatelj Goražda ove godine se dodjeljuje Ibri Kunovcu, pilotu helikoptera Armije RbiH, koji je u dva navrata, u februaru i martu 1995. godine obavljao transporte ranjenika, hrane i naoružanja prema i iz opkoljenog Goražda. Učestvovao je i u dostavljanju hrane i lijekova stanovnicima sela u okolini Goražda prilikom velikih snježnih padavina 2012. godine.

Povelju za životno djelo predstavnici Grada Goražda uručiće članovima porodice Safeta Garčevića, autoru brojnih pjesama narodne muzike, ali i onih ratnih koje je posvetio svome gradu i njegovoj slobodi. Garčević je autor i prvog ratnog filma „Pamtiš li Goražde“. Preminuo je 2016. godine.

Priznanja dobitnicima bit će uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 18. septembra, kada se obilježava Dan oslobođenja Goražda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.