RADOVI U GORAŽDU

Izgradnjom 25 stanova bit će zatvoren kolektivni centar

Položen kamen-temeljac u ulici Salih-bega Kuljuha

Budući korisnici stanova žive u barakama. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

30.9.2020

U ulici Salih-bega Kuljuha u Goraždu položen je kamen-temeljac za zgradu sa 25 stanova, koja bi trebala postati novi dom stanovnika kolektivnog centra u barakama preko puta gradilišta. Izgradnja se finansira kroz projekt CEB II, kojim je planirano zatvaranje kolektivnih centara u BiH.

- U ovom objektu sam živio 25 godina, a izgrađen je od špere, pa dok ložiš toplo je, a čim prestaneš hladno. Moralo se, jer druge solucije nije bilo i zato mi početak ovih radova puno znači – kazao je Muhamed Terović, koji bi sa svojim komšijama trebao dobiti novi krov nad glavom.

Lokacija gdje će biti izgrađena zgrada. A. Bajramović

CEB projekt vrijedan je 104 miliona eura i većim dijelom se finansira iz sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, dok ostatak izdvajaju lokalne zajednice. Prema riječima ministra za ljudska prava i izbjeglice, Miloša Lučića cilj je da svi kolektivni centri u BiH budu zatvoreni do 2022. godine.

Osim ove, u Goraždu očekuju početak izgradnje još tri zgrade za stanare kolektivnih centara Balkan 1 i Belvedere, još jedne zgrade socijalnog stanovanja, te dodatnog krila Doma za stare i iznemogle osobe. Uz utopljavanje potkrovnih stanova u ulici Maršala Tita i zgradi Balkan 2, kazao je gradonačelnik Muhamed Ramović, do januara 2022. trebala bi biti četiri preostala kolektivna centra u ovom gradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.