CCI PREDSTAVLJA REZULTATE

Uprkos nezadovoljstvu životnim standardom, Goraždani sretniji od stanovnika EU

Istraživanje je provedeno u Bosanskoj Dubici, Goraždu, Foči, Palama, Hadžićima, Konjicu, Jablanici, Livnu i Širokom Brijegu

Piše: Al. Bajramović

13.10.2020

Alen Čular. A. Bajramović

Predstavnici Centara civilnih inicijativa i članovi Volonterskog servisa Goraždanima su dijelili brošure sa osnovnim detaljima iz istraživanja o kvaliteti života građana u BiH. Istraživanje je provedeno u Bosanskoj Dubici, Goraždu, Foči, Palama, Hadžićima, Konjicu, Jablanici, Livnu, Širokom Brijegu, u ukupno 15 gradova i općina. 

Predizborno vrijeme

- Naša kampanja još traje, ali manje – više objektivni indeks kvalitete života je na sličnoj razini. Generalno, građani u BiH su nezadovoljni radom lokalne samouprave, ponudom kulturnih sadržaja, a ono što je najvažnije obrazovanjem i zapošljavanjem. Na ovaj način pokušavamo da aktiviramo građane, pošto je sad svakako predizborno vrijeme, da razmisle još jednom kad izlaze na izbore. Svakako, pozivamo ih da u što većem broju izađu na izbore kako bi iskazali svoju volju i izabrali kandidata koji će raditi u njihovom interesu – kazao je Alen Čular, projekt koordinator CCI-a. 

Prema podacima iz istraživanja, Goraždani su najmanje zadovoljni životnim standardom, stanjem životne sredine, obrazovanja, a najzadovoljniji porodičnim, vjerskim i duhovnim životom. Ipak, najveći broj ispitanika iskazao je najviši nivo sreće, pa je analizom odgovora utvrđeno da u Goraždu žive mnogo sretniji ljudi nego u EU.

Prema riječima predsjednika Volonterskog servisa u Goraždu, Dženisa Ćulova, ukupan indeks kvalitete života u Goraždu - 6,3, od maksimalnih 10, previsok je u odnosu na stanje koje on vidi u ovom gradu.  

Imaju strah

- Za mene kao mladu osobu u Goraždu, kad izađem navečer u grad, jedino što mogu, a na što se zgrozim kad gledam tu omladinu, je otići u kafanu ili kladionicu. Nema nikakvih drugih dešavanja za mlade. Mislim da građani, ne samo u našem gradu već i u cijeloj BiH, imaju problem da javno kažu ono s čim se ne slažu, da imaju strah, a zaista ne znam od koga nakon toliko godina - kaže Ćulov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.